“Izgleda neizbežno”: EU napušta sporazum koji je potpisalo oko 50 zemalja?

EK je obavestila članice da zajednički izlazak iz međunarodnog energetskog sporazuma izgleda neizbežno, kaže se u dokumentu u koji je uvid imao Rojters.

Sporazum o energetskoj povelji iz 1998. godine, koji je potpisalo oko 50 zemalja, uključujući i članice EU, načinjen je da bi zaštitio kompanije u energetskoj industriji tako što će im omogućiti da tuže vlade zbog politike koja ugrožava njihove investicije.

Prethodnih godina, međutim, taj sporazum je korišćen bi da se osporila politika gašenje fabrika sa fosilnim gorivima, što je, prema EU, prepreka da se reši problem sa klimatskim promenama.

Francuska, Nemačka, Holandija, Poljska i Španija su već saopštile da napuštaju planove da napuste sporazum, pojačavajući pritisak na Brisel, koji sada koordiniše povlačenje cele EU. 

Italija je napustila sporazum još 2016. godine. 

Kako dodaje britanska novinska agencija, u dokumentu se navodi da je “najadekvatnija opcija” da EU i svih 27 zemalja napuste sporazum. 

“Povlačenje deluje neizbežno”, navodi se u dokumentu. Portparol evropske komisije potvrdio je da će EK preporučiti izlazak EU iz sporazuma i da će to predstaviti diplomatama zemalja članica na predstojećem sastanku.

b92


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − fourteen =