Jaka eksplozija; Stiglo naređenje: Povlačenje?; Uzbuna; “Ubijeni su”

U toku je 375. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruska strana tvrdi da je ukrajinska vojska pretrpela teške gubitke u Donjecku u poslednja 24 sata.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu iznenada je posetio ruske trupe u Ukrajini.

Spremaju povlačenje?

U izveštaju Američkog instituta za proučavanje rata (ISV) navodi se da su ruske snage ojačale pozicije kako bi okružile određene delove grada. 

Istovremeno, ukrajinska komanda razmatra mogućnost povlačenja iz Artjomovska kako bi izbegla potpuno opkoljavanje jedinica, ali još nije donela konačnu odluku.

12:49

“Pada” još jedan grad?

Skoro 40 odsto Bahmuta već je pod kontrolom ruske pešadije. 

Pripadnici grupe Vagner potisnuli su ukrajinske snage u centar grada, a ruske snage kontrolišu istočni, severni i južni deo Bahmuta, prenosi portal Sputnjik. 

Ukrajinske snage se nalaze u aktivnom operativnom okruženju, a gotovo sve linije snabdevanja su pod vatrom ruske artilјerije. 

U gradu se nalazi 10. 000 do 12.000 ukrajinskih vojnika, međutim zvanični Kijev naredio je povlačenje snage na pozicije u Časnom Jaru i u pravcu Slavjanska, preneli su ruski mediji.

Humenjuk: Rusija se priprema za napad 

Šefica Jedinstvenog koordinacionog pres centra odbrambenih snaga južne Ukrajine Natalija Humenjuk izjavila je ovog jutra da se Rusija sprema za moguće raketne napade. 

“Neprijatelj može naneti precizne udare na Ukrajinu”, rekla je ona, prenosi Kanal 24. 

Prema njenim rečima, broj nosača raketa na položajima u Crnom moru, posebno prisustvo podmorica, ukazuje na spremnost neprijatelja da izvede raketni napad.

10:41

Čavušoglu: Turska se angažuje za produženje sporazuma o izvozu žita 

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da se Ankara angažuje da bude produžen sporazum, koji podržavaju UN, a Ukrajini omogućava da izvozi žito preko crnomorskih luka. 

“Naporno radimo na nesmetanoj primeni i daljem produženju ugovora o žitu”, rekao je Čavušoglu u govoru na konferenciji UN o nerazvijenim zemljama, koja se održava u Dohi u Kataru. 

Čavušoglu je istakao da je razgovarao o naporima za proširenje sporazuma o žitu sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom, preneo je Rojters.

Žestoko granatiranje

Tokom granatiranja Jurjevke od strane ukrajinskih trupa u LNR, jedan muškarac je poginuo, još dvojica su ranjena, prenose RIA Novosti. 

“Oružane snage Ukrajine granatirale su Jurjevku u Luganskoj Narodnoj Republici, jedna osoba je poginula, još dve su povređene”, javio je Telegram kanal predstavništva LNR u ZSO.

08:24

Napad na Kupjansk

U oblasti Harkova grupa trupa “Zapad” nastavlja da napada položaje i uništava Oružane snage Ukrajine. 

Uz podršku artiljerije i avijacije, jurišne grupe izbacuju jedinice VSU sa svojih položaja, krećući se napred. 

Postoje aktivne borbe u oblasti Novoselovskog, Grjanikovke i Dvurečnog. 

Krajem nedelje, ruske trupe su se ukopale u oblasti Sinkovke, približavajući se Kupjansku na udaljenosti od 5 km.

Šmihal: Ruska zaplenjena sredstva biće iskorišćena za obnovu zemlje

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da će ukrajinska vlada iskoristiti sredstva zaplenjena iz dve ruske banke “MR banke” i “Promnivestbanke”, oko 460 miliona dolara, za obnovu zemlje. 

Svetska banka je u decembru prošle godine procenila da će rekonstrukcija Ukrajine koštati oko 600 milijardi evra. 

Američki Senat je istog meseca odobrio da se sredstva koja su u SAD zaplenjena od ruskih oligarha pošalju narodu Ukrajine. 

Ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin izjavio je u februaru da su SAD odobrile prvi transfer zaplenjene imovine u vrednosti od 5,4 miliona dolara za obnovu Ukrajine.

08:22

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine objavljena je vazdušna uzbuna

U Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporožja koji kontroliše Kijev, proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen + 17 =