JOKSIMOVIĆ: Evropski parlament prepoznaje konstruktivnu i aktivnu ulogu Srbije

Joksimović je zahvalila predsedniku Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije na podršci koju on godinama lično, ali i Odbor na čijem je čelu, pružaju Srbiji u procesu pristupanja.

printscreen
printscreen

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa predsednikom Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Eduardom Kukanom o nastavku evropskih integracija Srbije, dinamici sprovođenja reformi, situaciji u regionu, migrantskoj krizi i drugim važnim temama.

Joksimović je zahvalila Kukanu na podršci koju on godinama lično, ali i Odbor na čijem je čelu, pružaju Srbiji u procesu pristupanja. Potvrdila je da ćemo i u nastavku evropskih integracija biti maksimalno posvećeni sprovođenju reformi i da ćemo posebno raditi na ispunjavanju i usklađivanju normi koje se odnose na poglavlja 23 i 24, odnosno pravosuđe, borbu protiv kriminala i korupcije, manjinska prava, medijske slobode.

U tom kontekstu, Joksimović je podvukla rešenost vlade da usvoji i implementira sve preporuke Venecijanske komisije oko Ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa. Informisala ga je i da je ponovo pokrenut inkluzivan proces na pripremi medijske strategije.

Ministarka za evropske integracije veruje da će tokom austrijskog predsedavanja Savetom EU proces pristupanja Srbije biti nastavljen otvaranjem poglavlja za koja smo tehnički spremni.

Jadranka Joksimović je ocenila da je Savet za opšte poslove EU nedavno usvojenim Zaključcima o proširenju uputio jasnu političku poruku svima u regionu da je Balkan ponovo u fokusu EU, čime je, kao i ranije Strategija proširenja i Izveštaj EK o napretku Srbije, pružio podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Time je, kako je istakla, potvrđena jasna posvećenost Srbije evrointegracijama.

Ministarka evropskih integracija naglasila je da je stabilnost, na kojoj Srbija insitira, izuzetno važna za region i da utiče i na stabilnost EU. Ona je ukazala da je Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, zainteresovana da se nađe prihvatljivo rešenje za migrantsku krizu i potvrdila da ćemo aktivno učestvovati u njegovom pronalaženju.

Predsednik Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije Eduard Kukan naglasio je da je Srbija prepoznata kao važna država za stabilnost i prosperitet celog regiona i ostvarivanje zajedničkih evropskih interesa. Ukazao je da EU zapaža i pozdravlja aktivnu ulogu Srbije u rešavanju važnih pitanja i da podržava i stimuliše reforme i evropske integracije, jer one doprinose razvoju i regiona, što je u interesu i Evropske unije.

Kukan je istakao da Odbor Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje dobro radi i sarađuje sa parlamentarcima iz Srbije kao i da će EP i dalje pratiti i podržavati evropski put Srbije u skladu sa ispunjenim kriterijumima.

Izvor: Tanjug, Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 + eight =