Još jedna kompanija za nekretnine pred bankrotom

Kineske kompanije za nekretnine Sunac i Country Garden sklopile su dužničke dogovore sa poveriocima.
To je donelo izvesno olakšanje kineskom sektoru nekretnina, ali su njihovi izgledi ostali neizvesni zbog neizvesnosti o oporavku prodaje kuća i stanova.

Akcije kompanije Sunac China Holdings porasle su za 14 odsto rano u utorak, nakon što su poverioci odobrili njen plan restruktuiranja offshore duga od devet milijardi dolara, što je prvo zeleno svetlo za tu vrstu revizije duga nekog velikog kineskog investitora, prenosi portal Biznis.

Kasnije tokom dana akcije su izgubile oko 10 odsto stečenog dobitka, nakon što su se pojavili izveštaji na bazi sudskih dokumenata, da je Sunac podneo zahtev za zaštitu od bankrota u SAD u skladu sa Poglavljem 15. 

Prema američkom zakonu o stečaju, ovaj potez štiti kompanije u restruktuiranju koje nisu iz SAD od poverilaca iz SAD, izbegavajući na taj način tužbe i blokadu imovine. Ovaj korak smatra se proceduralnim u velikim procesima restruktuiranja duga u inostranstvu. 

Kompanija China Evergrande Group, koja nastoji da restruktuira ukupno 31,7 milijardi dolara u jednoj od najvećih takvih pokušaja u svetu, takođe je zatražila zaštitu u okviru Poglavlja 15 prošlog meseca.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 1 =