Još jedno masovno povlačenje novca

Klijenti američke Prve republičke banke (First Republic) su u prvom kvartalu ove godine, od januara do marta 2023., povukli 92,5 milijarde evra iz te banke.

Količina novca na računima Prve republičke banke je od kraja decembra pala za više od 40 odsto, saopštili su predstavnici ove američke banke, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).
Prva republička banka planira da smanji troškove time što će otpustiti 20 do 25 odsto svojih zaposlenih, dodaje se u saopštenju.

U martu, kada je zatvoreno nekoliko banaka, su klijenti masovno povlačili novac sa računa Prve republičke, rekao je finansijski direktor ove banke Nil Holand, dodavši da je to “događaj bez presedana”. 

Ova vest dolazi dan nakon što je švajcarska banka Kredi Suis saopštila da su njeni klijenti u prvom kvartalu 2023. godine povukli 62,5 milijarde evra iz te banke

Prošlog meseca je grupa velikih američkih banaka uložila 27,2 milijarde evra u Prvu republičku, za koju se tada smatralo da joj preti krah. 

Američki finansijski regulatori su tada rekli da je ovaj potez “više nego dobrodošao”. 

Banke koje su finansijski pomogle Prvoj republičkoj, među kojima prednjače Džej Pi Morgan i Sitigrup, su prošlog meseca saopštile rekli da ovaj potez odražava njihovo “poverenje”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × one =