Kad će biti 0?

Srbija je uspela pre nekoliko dana da spusti broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou ispod 100

Naime, 19. juna brojali smo do 89, 20. juna 60, 21-og 88, a u ponedeljak su otkrivena još 72 nova slučaja kovid 19. Takođe, u poslednjih nekoliko dana beležimo pad smrtnih slučajeva, odnosno pacijenata na respiratorima.

Tako je 19. juna sedam pacijenata preminulo, a 15 osoba je bilo na respiratorima, 20. juna četiri smrtna slučaja i 16 pacijenata na respiratorima. Kako je objavljeno, 21. juna tri pacijenta umrla su od kovid 19, dok su 22 osobe disale uz pomoć respiratora.

U ponedeljak smo imali šest smrtnih slučajeva, odnosno 18 osoba na respiratorima.

Epidemiološka situacija se poboljšava. Srbija je u prethodnom periodu beležila ispod 200 novih slučajeva dnevno, a skoro 50 odsto punoletnih stanovnika primilo je barem jednu dozu vakcine protiv koronavirusa. To je dovelo do odluke Kriznog štaba da se mere protiv koronavirusa u našoj zemlji popuste, a vakcinacija stanovništva prema oceni stručnjaka stavila je infekciju pod kontrolu.

A kako je bilo u ovo vreme prošle godine? Naime, 22. juna prošle godine imali smo 96 slučajeva koronavirusa, ali treba istaći da je tada urađeno skoro duplo manje testova. Poređenja radi, u ponedeljak su otkrivena 72 nova slučaja na osnovu urađenih 9.249 testova. Sa druge strane, 22. juna 2020. imali smo 96 novozaraženih, ali je tada 5.438 osoba testirano u jednom danu.

Takođe, evidentno je da Srbija u poslednjih mesec dana beleži znatno manji broj inficiranih koronavirusom sada u poređenju sa majom ove godine, kada smo beležili i preko hiljadu inficiranih na dnevnom nivou.

Treba napomenuti da su cifre u odnosu na jun prošle godine bolje i pored pojave indijskog, odnosno delta soja koronavirusa, za koga se navodi da je znatno infektivniji.

Virusolog Milanko Šekler rekao je danas da novi, indijski soj koronavirusa više podseća na grip, i da su mu simptomi blaži, iako je lakše prenosiv.

“Ovaj oblik koronavirusa je možda i korak u dobrom smeru, jer obično, kada virus postaje prenosiviji, obično je i manje patogen”, rekao je Šekler. On je istakao da su urađena ispitivanja i da je dokazano da sve vakcine štite protiv tog soja virusa.

U prilog da je situacija znatno bolja nego tada, govori i odluka Evropske unije, koja je stavila Srbiju na listu epidemiološki bezbednih zemalja, čijim građanima će biti dozvoljeno putovanje u EU.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × 3 =