Kad pivo postaje problem? Lekari savetuju: “Ako osetite bilo šta od ovoga, nemojte ga piti”

Gastroenterolog Jonatan Kung je u razgovoru za strane medije naveo da ljudima koji imaju dijabetes ne bi preporučio da naručuju pivo jer ono izaziva povećanje nivoa šećera u krvi. Dešava se da neki proizvođaći uopšte ne navedu da se u njihovom pivu nalazi šećer.

Ukoliko imate višak kilograma, takođe ne bi trebalo da konzumirate ovo piće jer uzrokuje nakupljanje masnih naslaga u predelu stomaka. Oni koji su osetljivi na gluten bi isto tako trebalo da odustanu od kupovine piva.

“Većina piva sadrže gluten koji izaziva upalu creva, što, naravno, uzrokuje gastrointestinalne probleme”, dodao je Kung.

Izbegavanje konzumiranja piva se odnosi i na ljude koji imaju sindrom iritabilnog creva (IBS).

“Ono uzrukuje nadimanje, gasove, dijareju te iritiraju zidove creva i zadržavaju tečnost u organizmu pacijenta”, rekao je.

Ako pijete pivo iako imate problema s jetrom, možete dodatno ubrzati proces oštećenja parenhima (organskog tkiva) i tako otežati njeno funkcionisanje.

Oni koji imaju žgaravicu bi takođe trebalo da odustanu od pijenja ovog alkoholnog pića.

“Pivo onemogućava zatvaranje donjeg dela jednjaka, što uzrokuje vraćanje želučane kiseline u grlo, odnosno žgaravicu”, zaključio je Kung.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × 3 =