KAKO DA VAŠE CVEĆE BUDE BUJNO I ZDRAVO TOKOM LETA

Posebno tokom leta ne zapostavljajte vaše cvetne lepotice. Držite se redovnog ritma zalivanja kako ono ne bi patilo ili uvelo usled visokih temperatura. Ako poželite da vaše balkone ukrasite i dopunite novim cvetnicama, to možete učiniti i tokom leta, jer vas na beogradskim pijacama kao i na najvećoj cvetnoj pijaci u Krnjači i pijaci Stari Merkator, očekuje veliki izbor atraktivnog rasada.

Da bi cveće tokom leta bilo bujno i zdravo važno je da ima dovoljno svetlosti, da ga redovno prehranjujete i zalivate. Na visokim temperaturama potrebno je da češće zalivate biljke, pri tome budite obazrivi sa količinom vode i vodite računa o vremenskom rastojanju između zalivanja.
Da bi cveće lepo napredovalo zemlja treba da se prosuši pre nego što dodate još vode, jer previše vlage može dovesti do truljenja korena. Cvećari savetuju da tokom leta cveće zalivate ređe ali sa većom količinom vode. Najbolje vreme za zalivanje je rano ujutro ili kasno uveče, jer ako to činite po vrućini voda će ispariti pre nego stigne do korena. Trudite se da prilikom zalivanja, posebno ako to činite uveče listovi cveća ostanu suvi, jer se tokom noći od vlage na listovima mogu stvoriti gljivice. Posle zalivanja vlažnost zemlje treba da bude ujednačena, odnosno da je ima i oko korena biljke. Pošto je vodi potrebno vreme da prodre u zemlju, najbolje je da se cveće zaliva iz par navrata, umesto da ga odjednom zalijete planiranom količinom vode. Da bi se koren biljke ravnomerno razvijao treba ga zaliti sa svih strana.

Šta raditi sa cvećem kada ste odsutni
Ako planirate da budete odsutni desetak dana, najbolje je da zamolite nekoga da zaliva vaše cveće. Ukoliko nemate tu mogućnost onda pre puta odstranite cvetove i pupoljke, pomerite cveće u polusenku i temeljno zalite. Dodajte malo kamenčića oko biljke da bi sprečili isušivanje gornjeg sloja zemlje. Jedan od načina da vaše cveće dobija vodu i kada niste tu je da uzmete plastičnu flašu koja će vam poslužiti kao rezervoar za vodu, napunite je vodom i probušite rupicu na zatvaraču flaše. Kroz rupicu provucite končić koji ćete vezati sa unutrašnje strane i postavite da ide do korena cveta. On će kontrolisati slivanje vode u zemlju kada flašu postavite naopako u žardinjeru ili saksiju. U zavisnosti od veličine flaše, na ovaj način biljka će primati vodu i do dve nedelje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen − 9 =