Kapetan Dragan uskoro na slobodi

Ako bude i malo profesionalnog poštenja, a mora ga biti na nekom nivou, Kapetan mora biti oslobođen. To znači da će se odbrana žaliti na presudu. Verujem da će Vrhovni sud Hrvatske vratiti suđenje na početak, rekao je Savo Štrbac iz centra Veritas, prenosi Sputnjik

 

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora u prvostepenoj, nepravosnažnoj presudi zbog navodnih ranih zločina na Kninskoj tvrđavi i tokom zauzimanja policijske stanice u Glini.

Ali Hrvatska ipak ne likuje. Braniteljska udruženja navode dva razloga zbog kojih su nezadovoljna. Prvi razlog je taj što je Kapetan Dragan dobio malu kaznu zbog, kako kažu, manjkavosti optužnice, a drugi što će se uskoro naći na slobodi, jer mu je uračunato vreme u pritvoru i ekstradicionom zatvoru, što je više od dve trećine presuđene kazne.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas i jedan od članova tima Vasiljkovićeve odbrane, koji je ispratio 168 hapšenja Srba po Interpolovim poternicama širom sveta (do danas je Hrvatskoj izručeno njih 56), ubeđen je u nevinost Vasiljkovića.

– On ima neverovatnu volju, upornost da dokaže istinu, da dokaže nevinost, jer on je zaista nevin. Svi mi koji smo ga poznavali i tokom rata bili na tom prostoru znamo da je čovek koji je poštovao Ženevske konvencije. Najstroži je bio prema svojim potčinjenima, ako su prekršili disciplinu. Posebno je bio ogorčen i kažnjavao pripadnike svoje jedinice ako su se prema zarobljenicima ponašali na nedostojan način, nisu smeli ni da ih dotaknu, a kamoli da pucaju u njih ili da ih udaraju – kaže Štrbac.

– Moram da verujem u pravdu, ona je spora, ali dostižna. Pratim predmet od samog početka, svedočio sam i u Australiji nekoliko puta, znam svaki zarez u tom predmetu, a kamoli dokaze koje su iznele i jedna i druga strana. Ako bude i malo profesionalnog poštenja, a mora ga biti na nekom nivou, mora biti oslobođen – objašnjava Štrbac i dodaje:

Postoji šansa da mu Vrhovni sud, koji će o tome odlučivati, ukine pritvor, a morao bi. Kapetan je bio devet godina u Australiji u zatvoru, a ovde više od dve, to je skoro dvanaest, a dobio je 15 godina. To će biti osnovna tačka na kojoj će se bazirati žalba za ukidanje pritvora, zbog principa nesrazmerno dugog trajanja pritvora.

– Kapetan može i da se ne žali na presudu i da ona postane pravosnažna. Pošto je izdržao više od dve trećine, stiče uslove da podnese zahtev za uslovni otpust. I sigurno bi ga dobio, ali znajući ga, a u stalnom smo kontaktu, on na taj savet neće pristati. Ako se ne bi žalio, zapravo bi priznao krivicu. On stvar postavlja ovako: “Ja ne branim samo sebe, branim sve moje kursiste, sve Srbe Krajišnike, branim njihovo pravo da od neprijatelja brane svoja vekovna ognjišta – zaključuje Savo Štrbac

Izvor: Informer/Sputnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − six =