KINA I AMERIKA NIKAD BLIŽE SUKOBU: Odmah opozovite da ne bude štete

Peking — Kineske vlasti su spremne da preduzmu odlučne kontramere nakon američkih planova da Tajvanu prodaju oružje u vrednosti od 1,1 milijardi dolara.

pixabay.com

To je saopštio portparol kineske ambasade u Vašingtonu.

Komentarišući jučerasnje saopštenje Pentagona, Liu Pengju je u izjavi za TASS pozvao američku stranu da “poštuje svoje tvrdnje da se iskreno pridržava principa ”jedne Kine” i tri kineska zajednička saopštenja SAD i Kine”. “Kina će odlučno preduzeti legitimne i neophodne kontramere u skladu sa situacijom”, naglasio je kineski diplomata.

Prema njegovim rečima, Vašington bi trebalo da “zaustavi prodaju oružja i vojne aktivnosti sa Tajvanom i odmah opozove navedenu prodaju oružja Tajpeju, kako to ne bi nanelo više štete odnosima Kine i SAD , kao i miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza”, navodi ruska agencija.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena objavila je ranije sinoć da prodaje oružje Tajvanu u vrednosti od 1,1 miljardi dolara.

Stejt department je naveo da se radi o raketama Harpun vazduh-more, raketama Sajdvinder vazduh-vazduh, kao i, najvećim delom, paketu za logističku podršku tajvanskom radarskom programu nadzora.

Administracija je već obavestila Kongres o tom potezu, koji sada ima 30 dana da ispita i odobri te sporazume, navodi TASS.

Prošlog meseca nekoliko američkih delegacija posetilo je Tajvan, koji Kina smatra svojom teritorijom, a to je pogoršalo tenzije između Pekinga i Vašingtona.

Predsedavajuća američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi boravila je na Tajvanu 2. i 3. avgusta, što je izazvalo nezadovoljstvo Kine i navelo Peking da započne vojne manevre oko ostrva. Kasnije je Tajpej posetilo nekoliko američkih senatora i guvernera.

Kina je te posete ocenila kao provokacije i mešanje u njena unutrašnja pitanja.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight + 18 =