Dolaze hladni dani, vreme kada je trpeza nezamisliva bez zimskih salata. U najtraženiju i mnogima omiljenu zimnicu svakako spada kiseli kupus. Sam proces kiseljenja kupusa spada u jednostavnije poslove oko zimnice, te ga većina domaćica sama priprema. Međutim, za domaćice koje nemaju dovoljno vrmena ili umeća, beogradske pijace su mesta gde mogu nabaviti kiseli kupus u glavici ili u listovima.
Gotovo svaki kraj u Srbiji ima svoju sortu kupusa koju tradicionalno gaji. U Vojvodini se za kiseljenje najviše koristi futoški kupus, ovalnih čvrstih glavica, svetlozelenih listova. Proizvođači ovog povrća rado preporučuju i varaždinski kupus pljosnatih glavica, kod kog su veoma zbijeni listovi nalik boji trave. U Semberiji smatraju da je bijeljinski kupus najbolji, dok u Mačvi koriste staru, domaću sortu kupusa srpski melez. Na beogradskim pijacama svih vrsta ima u ponudi, tako da možete izabrati onu koja je po vašem ukusu najbolja.
![](https://media.glasnacije.rs/2023/10/3-1024x683.jpg)
![](https://media.glasnacije.rs/2023/10/5-1024x685.jpg)
![](https://media.glasnacije.rs/2023/10/6-1024x685.jpg)
![](https://media.glasnacije.rs/2023/10/2-1024x768.jpg)
![](https://media.glasnacije.rs/2023/10/1-1024x683.jpg)
Bez obzira na vrstu kupusa od koje se priprema, kiseli kupus je jako zdrava namirnica. Smatra se veoma korisnim za zdravlje, jer je bogat vitaminom C, sadrži mnogo kalcijuma , kalijuma, gvožđa, vitamina B kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala. Koristi se kao salata, ali i za pripremu mnogih omiljenih zimskih jela poput sarme i podvarka. Od kiselog kupusa se pripremaju posna i mrsna sarma, podvarak, svinjetina sa kiselim kupusom, piletina sa kiselim kupusom i još mnogo toga. Takođe, priprema se predjelo od salate posuto crvenom paprikom i uljem. Soku njegove fermentacije, rasolu, pripisuje se brojna lekovita svojstva kao i lečenje mamurluka takozvanom „trezvenom čorbom“.
Šolja seckanog kupusa zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C , koji je važan za jačanje imunološkog sistema. On je prirodan probiotik i snažan antioksidans. Dakle, naseckajte kupus, pospite po njemu tucanu suvu papriku i uživajte.
Kiseli kupus je samo jedna od mnogobrojnih vrsta zimice koju možete naći na tezgama beogradskih pijaca. Bogata ponuda kvalitene slane i slatke zimnice pripremljene po tradicionalnoj recepturi, kao i veliki izbor meda, vina, rakija, domaćih kolača i drugih ukusnih đakonija očekuje vas na tradicionalnim Karavanima zimnice koji se organizuju na beogradskim pijacama.