KISELI KUPUS OMILjENA ZIMNICA

Dolaze hladni dani, vreme kada je trpeza nezamisliva bez zimskih salata. U najtraženiju i mnogima omiljenu zimnicu svakako spada kiseli kupus. Sam proces kiseljenja kupusa spada u jednostavnije poslove oko zimnice, te ga većina domaćica sama priprema. Međutim, za domaćice koje nemaju dovoljno vrmena ili umeća, beogradske pijace su mesta gde mogu nabaviti kiseli kupus u glavici ili u listovima.
Gotovo svaki kraj u Srbiji ima svoju sortu kupusa koju tradicionalno gaji. U Vojvodini se za kiseljenje najviše koristi futoški kupus, ovalnih čvrstih glavica, svetlozelenih listova. Proizvođači ovog povrća rado preporučuju i varaždinski kupus pljosnatih glavica, kod kog su veoma zbijeni listovi nalik boji trave. U Semberiji smatraju da je bijeljinski kupus najbolji, dok u Mačvi koriste staru, domaću sortu kupusa srpski melez. Na beogradskim pijacama svih vrsta ima u ponudi, tako da možete izabrati onu koja je po vašem ukusu najbolja.


Bez obzira na vrstu kupusa od koje se priprema, kiseli kupus je jako zdrava namirnica. Smatra se veoma korisnim za zdravlje, jer je bogat vitaminom C, sadrži mnogo  kalcijuma , kalijuma, gvožđa, vitamina B kompleksa, beta karotena i drugih vitamina i minerala. Koristi se kao salata, ali i za pripremu mnogih omiljenih zimskih jela poput sarme i podvarka. Od kiselog kupusa se pripremaju posna i mrsna sarma, podvarak, svinjetina sa kiselim kupusom, piletina sa kiselim kupusom i još mnogo toga. Takođe, priprema se predjelo od salate posuto crvenom paprikom i uljem. Soku njegove fermentacije, rasolu, pripisuje se brojna lekovita svojstva kao i lečenje mamurluka takozvanom „trezvenom čorbom“.
Šolja seckanog kupusa zadovoljava dnevne potrebe za  vitaminom C , koji je važan za jačanje imunološkog sistema. On je prirodan probiotik i snažan antioksidans. Dakle, naseckajte kupus, pospite po njemu tucanu suvu papriku i uživajte.
Kiseli kupus je samo jedna od mnogobrojnih vrsta zimice koju možete naći na tezgama beogradskih pijaca. Bogata ponuda kvalitene slane i slatke zimnice pripremljene po tradicionalnoj recepturi, kao i veliki izbor meda, vina, rakija, domaćih kolača i drugih ukusnih đakonija očekuje vas na tradicionalnim Karavanima zimnice koji se organizuju na beogradskim pijacama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen + 11 =