Koliko dugo smo “zarazni” kada smo prehlađeni?

Prehlada je zapravo prilično uobičajena, a odrasli se u proseku prehlade dva do tri puta godišnje, donosi Women’s Health. Međutim, mnogi ljudi još uvek ne znaju tačan odgovor na pitanje koliko su zapravo dugo zarazni kada se prehlade.

“Obična prehlada je virusna infekcija gornjih disajnih putova koju može uzrokovati niz različitih virusa”, kaže doktorka porodične medicine Ejmi Zak. S obzirom na to da su prehlade virusne, jedini način za lečenje obične prehlade je da puno odmaramo, ostanemo hidrirani i jedemo hranu koja jača imunitet. Doktorka takođe naglašava kako antibiotici ne leče običnu prehladu.

”U slučaju da se razbolite, mogli biste da imate sledeće simptome – grlobolju, curenje iz nosa, blagi kašalj, kijanje, slabost, gubitak apetita i bolove u telu”, dodaje doktorka i specijalistkinja za zarazne bolesti Patricia Kuto. Kada je reč o trajanju zaraze, odgovor bi vas mogao iznenaditi.

”Svako s prehladom može biti zarazan dok ima simptome, a to razdoblje u većini slučajeva iznosi jednu ili dve nedelje. Isto tako, istraživanja nam pokazuju kako je najbolje pričekati najmanje 72 sata od prestanka simptoma pre odlaska među ljude jer biste ih u protivnome vrlo lako mogli zaraziti”, dodaje Zak, prenosi index.hr.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen + sixteen =