Koliko je kultura važna mladima u Beogradu i koji im se sve programi nude?

Grad Beograd nudi bogat program umetnosti a veoma važan deo publike čine mladi.

Mnoge kulturne institucije namenjene su upravo mladima i u ponudi imaju pored tribina, muzičkih, likovnih i filmskih programa i edukativne programe.

“Dom kulture Studentski grad osnovan je u Beogradu 1971. godine i predstavlja obrazovnu ustanovu u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Namenjen je pre svega mladima i studentima. Mogu da kažem da je za sve ove godine namena Doma ostala ista a to je negovanje kulture, rekao je za serijal “BG Mladi” Boris Postovnik, direktor doma kulture “Studentski grad”.

“U sastavu imamo filmsko, pozorišno, dramsko, muzičko, likovno uredništvo, biblioteku, razne tribine i trudimo se da mladima budemo na usluzi i omogućimo im sve što im je potrebno. Trenutne aktuelnosti su u junu mesecu veoma kvalitetan program dokumentarnog muzičkog filma ‘Dok’n’Ritam'”, dodao je on.

“Kroz generacije se izgubio kontinuitet i posvećenost kulturi i danas je kultura više ‘instant’ i više se očekuju konstantni spektakli. Prema tome trudimo se da budemo u korak sa modernim vremenom, ali takođe se trudimo da održavamo odnos i sa umetnicima starijih generacija”, istakao je on.

“Oko 80 odsto programa je besplatno. Gledamo da obezbedimo besplatan prenos znanja kako bi mladi shvatili kako umetnička delatnost funkcioniše. Takođe kada je mentalno zdravlje u pitanju, Dom omladine već dugi niz godina besplatno nudi psihološku pomoć mladima”, istakao je on.

Dom omladine Beograda je kulturni centar koji je prvenstveno posvećen mladima. U okviru svoje delatnosti, organizuje brojne programe u obasti savremene umetnosti i kulture, kao i obrazovno- debatne programe. Sa oko 1.000 različitih programa godišnje ovaj Dom poseti preko 180.000 mladih.

“Grad Beograd je osnovao Dom omladine 1964. godine. Naš program obuhvata nekoliko celina među kojima su četiri osnovne filmski, muzički, likovni i tribinski”, rekao je Dragan Ambrozić, urednik progrma Doma omladine

“Trudimo se da uspemo u složenijim zadacima a to je da privučemo ‘kvalitetniju’ publiku, a o svemu tome imamo i debate i čitav tribinski deo na kom pričamo o društvenim problemima mladih”, istakao je on.

“Posle 2000. godine situacija sa publikom se drastično promenila zato što danas imamo mnogo kulturnih mesta. Veoma je važan kontinuitet, da iz meseca u mesec postoji program kako bi se publika navikla da se ovde uvek nešto dešava”, dodao je on.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 − 18 =