Pre svega, majonez je prepun kalorija i masnoća. Samo jedna kašika majoneza sadrži oko 90 kalorija i čak 10 grama masnoća (što je oko 15.4 posto preporučene dnevne količine).
Dodatan problem je i činjenica da ljubitelji majoneza verovatno ne koriste kašike za merenje kada pripremaju sendviče, stoga mogu vrlo lako preterati s unosom kalorija.
Ostali argumenti protiv majoneza
Gore navedene statistike rezultat su sastojaka koji se koriste u pripremi. Možda će vas iznenaditi podatak da se majonez sastoji uglavnom od ulja. Malo žumanceta i nekog kiselog sastojka, poput limunovog soka, koriste se kako bi dopunili glavni sastojke, a zatim počinje proces emulgiranja koji tečnost pretvara u poznatu kremastu teksturu.
Proizvođači majoneza najčešće koriste sojino ili neka druga biljna ulja, koja se uglavnom dobijaju od genetski modifikovanih sastojaka. Drugim rečima, podstiče se široka upotreba pesticida kako bi se dobili sastojci za pripremu majoneza.
Argumenti za majonez
Najsnažniji argument protiv majoneza je njen udeo masnoća. Međutim, vaše tijelo treba masnoće! Naravno, nisu sve iste, a poželjne su one nezasićene koje mogu popraviti nivo holesterola u krvi i stabilizovati vaš srčani ritam. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline mogu se pronaći u nekim popularnim uljima, kao što su suncokretovo i maslinovo ulje. Problem s uljima koja se koriste u izradi majoneza je činjenica da su ona bogata omega-6 masnim kiselinama. Iako su nužne za naše zdravlje, preterana upotreba omega-6 masnih kiselina može dovesti do povećanog rizika od dijabetesa te upalnih poremećaja.
Sami pripremite zdraviju varijantu
Pripremom domaćeg majoneza bez aditiva možete uživati u rezultatima svog rada i biti sigurni da ste doneli dobru odluku za vaše telo. Nerafinirana ulja i domaća jaja zapravo su prilično zdravi sastojci, a majonez možete vrlo jednostavno i sami pripremiti.
Klasičan recept za pripremu uključuje žumanca, ulje, sirće i/ili limunov sok, a po želji možete dodati i malo začina. Izbor zavisi isključivo od vas, samo pripazite da ne koristite štetne sastojke poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa.