KOMUNIKACIJA SA SVEMIROM: Papa Franja sa astronautima!

Papa Franja razgovarao je danas dvadesetak minuta video-vezom sa šest astronauta u Medjunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti oko Zemlje, koje je pitao o njihovim razmišljanjima o mestu čoveka u univerzumu 

pixabay.com
pixabay.com

Ovo je drugi put u istoriji da neki papa “komunicira sa svemirom”. Papa Benedikt XVI razgovarao je s posadom Medjunarodne svemirske stanice u aprilu 2011, prenosi agencija Frans pres.

“Dobar dan i Dobro veče jer se to nikad ne zna kada ste u svemiru”, rekao je na početku razgovora papa Franja iz Vatikana odakle je vodio taj direktan razgovor uz tehničku podršku američke svemirske agencije NASA.

Papa je na italijanskom razgovarao sa italijanskim astronautom, 60-godišnjim Paulom Nespolijem kome je ovo treći boravak u svemiru. Nespoli je bio u Svemirskoj stanici i prilikom poziva prethodnog pape. On je danas prevodio razgovor za svoje kolege u stanici dvojicu Rusa i trojicu Amerikanaca.

Papa je pitao astronaute šta im je najveća radost u njihovom poslu i kakva su njihova razmišljanja o mestu čoveka u univerzumu u svetlu njihovih iskustava u svemiru.

Komandant misije, američki astronaut Rendi Bresnik rekao je da iznad Zemlje vide svet bez granica i sukoba. i da vidljiva tankoća atmosfere pokazuje koliko je krhak život na Zemlji.

“Ljudi ne mogu da dodju ovde, a da ne vide neopisivu lepotu naše Zemlje i da ne budu dirnuti u dušu. Ono što mi pričinjava najveće zadovljstvo je da gledam napolje svaki dan i vidim Božiju kreaciju, možda malo iz njegove perspektive”, rekao je Bresnik, prenosi AP.

Papa Franja je pitao astronaute kako razumeju Danteov stih da je “ljubav snaga koja pokreće univerzum”.

Ruski astronaut Aleksandar Misurkin rekao je na to da je u svemiru čitao “Malog Princa”  francuskog pisca Antoana de Sent Egziperija i da je očaran kako je dete u toj knjizi razumelo ljubav. On je rekao papi: “Ljubav je sila koja daje snagu da se da život za nekog drugog”.

Papa Franja je pohvalio njegov odgovor i rekao: “Jasno je da ste razumeli poruku koju je Sent Egziperi tako poetski objasnio i koju vi Rusi imate u krvi u svojoj humanističkoj i verskoj tradiciji”, prenosi agencija AP.

izvor: beta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three + fourteen =