“Koriste uvek isti recept”; Vučić: Tri stvari koje Zapad želi od Srbije 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se naciji o najaktuelnijim temama i govorio o pritiscima na Srbiju.

Vučić se obratio iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Pitanja novinara

O Pokretu za narod i državu 

“Ja ću u narednih sedam dana sa svoje strane neke poteze povući. To je ujedinjavanje oko budućnosti Srbiji. ako želite, dobrodošli ste. Krenućemo u to. Što se tiče liste Srbija ne sme da stane, oni će preneti šta je moj stav, ali moraće da odgovore na to zašto će morati na nove izbore. Mi imamo većinu, legalnu, čak i delimično legitimnu”, rekao je Vučić. 

O konsultacijama 

“Razgovaralo se savima na vrlo pristojan način, gospođom Koljević, gospodinom Lukićem i svima koji su dšli na konsultacije. Civilizavno su se ponašali. Moje mišljenje o tome zašto žele nove izbore, oni msile d aće dobiti 18 ili 20dsto i imaće bolju poziciju. Ne mislimd a je to realno, ali nije ni odgovorno ponašanje. Srbiji je ptreban Beograd i Beograd je potreban Srbiji koji će da ide napred ubrzano, a ne iz krize u krizu. politika nije nešto u čemu vi možete da se dopadnete ljudima svaki dan. Nije lako biti predsednik kućnog saveta, možete misliti kako je voditi celu zemlju. Na istoj televiziji me napadnu da sam izdajnik i nacionalista kako izolujem zemlju. Aj mi recite kad ste imali veće plate i kad ste bolje živeli? Pa nikad”, rekao je Vučić. 

O Marku Bosancu 

“Brojila za struju očitava firma Vučićevog saradnika, nemam vremena da čitam, ali dobro je kao primer. Ja ne znam ko je taj čovek, ništa mi ne znači Marko Bosanac. Nikad sa mnom nije radio, ne znam ni ovu firmu. Ja pojma nemam ko je ta firma. Kad otvorite bio je kum nekog naprednjaka na nekoj svadbi, zato je Vučićev saradnik… Pojma nemam ko je čovek i izvinjavam mu se što je o njemu tako govorilo. Tako vam izgleda kriminalizacija u Srbiji i dehumanizacija. Pala muva na medveda”, rekao je Vučić.

10:34

O platama

U decembru 2023. godine prosečna plata bila 812 evra, očekujemo da u martu bude 855 plus“, rekao je Vučić.

10:33

Vučić o preporukama ODIHR-a

“Pozivam vladu Srbije da analizira detaljno i temeljno preporuke ODIHR-a i da odmah krene u realizaciju, u kratkom roku, svega što je moguće odmah, ali i svih 25 preporuka”, rekao je Vučić.

10:25

Vučić o sastavu Vlade

“Očekujem da me predstavici onih koji imaju većinu u ponedeljak obaveste ko bi mogao da bude mandatar za sastav vlade, pozvao sam 10 lista ragovore, a do sada obavio sa pet. Liste Nova DSS, Srbija protiv nasilja i Sulejmana Ugljanina neće da se pojave na razgovore. Očekujem da me u ponedeljak obavete ko bi trebalo da bude”, rekao je Vučić. 

“Moj savet je da mi demokratiju negujemo zbog sebe, ne jer će nam neko reći. Moj je savet SNS i Aleksandru Šapiću da razmotrite da nam se ne ponovi 2008. godina, i neko će ga nazvati “nelegitimno formiranje vlasti”, kada su demokrate formirale vlast, kada je bilo jasno da birači nisu glasali za koaliciju sa Đilasom, pa su bili naterani na to. Bolje je da se ide na nove izbore, pa i da se izgubi vlast nego da se ponovi onakva krađa kao 2008. godine,” podsetio je Vučić.

10:17

Vučić: Šta je argumentacija pritasaka

1. Demonizacija Srbije – nedemokratski izbori 

2. Banjska – čime smanjuju krivice Kurtija i kako se nikada ne bi pričalo o unliterarnim potezima i napadima na Srbe. 

3. Stvaranje izmišljenih afera 

“Za sve koriste Banjsku, i svakodnevno koriste izmišljene afere. Da bi narod pomislio “ovi su loši, trebaju nam neki drugi”. Da ne mislite da to što Rot piše je o stvarnoj zabrinutosti za izbore u Srbiji. Nikada reč neće reći o izborima na KiM”, rekao je Vučić.

10:14

“Razlozi i smisao onoga što rade”

“Naime, sada se užurbano sa mnogo više želje traži defakto i dejure priznanje Kosova, i odricanje od RS. Jedan ključni razlog je činjenica da stvari u Ukrajni ne idu onako kako su na Zapadu mislili. Naprotiv. Stvari su se značajno promenile, i Rusi imaju inicijativu. Želeli mi ili ne, postoji opasnost, i verovatno bih da sam na Putinovom mestu uvek mogao da se pozivam na presedan kao što je Kosovo – “ako ste vi mogli Kosovo, možemo i mi neke teritorije”. Pošto to znaju na Zapadu, zato im je važno da se to pitanje ubrza. Pritiisci na Kurtija neće postojati. Jedino im je važno da Srbija ne interveniše”, objasnio je Vučić. 

“Uvođenje sankcija Rusiji i delovanje protiv Kine. Mogli ste da vidite svaki put, kada se dogodi neka deklaracija, oni će izaći sa svojom izjavom da će Srbija trpeti posledice jer se nije priključila sankcijama Rusiji”, objasnio je on. 

“Oni u stvari žele vraćanje starog, marionetskog režima u Srbiji, kojima su upravljali kao lutkama”, rekao je Vučić.

10:05

Vučić: Tri stvari koje se očekuju od Srbije

1. Defakto ili dejure priznanje tzv. Kosova i odricanje od podrške, političke i ekonomske, Republike Srpske 

2. Uvođenje sankcija Rusiji i antikineski stav 

3. Marionetski režim u Srbiji 

“Na koji način se ti pritisci sprovode protiv Srbije. Preko institucija, organizacija, agencija i političara. Preko medija, i tu opet imate “domaće”, takozvane “srpske”, pošto nisu srpski, i regionalnig. Ti mediji imaju ključni zadatak – stalnu dehulaminazciju Srbije, i stvaranje atmosere “veoma loše”. Juče su u jednom mediju objavili “Vučićev saradnik očitava brojila po Srbiji”, rekao je Vučić i dodao: 

“Čoveka ne znam, a oni pišu da je moj saradnik. Dehumanizacija – Vučićev otac nije njegov otac, majka mu je laka žena, sin mu nije sin. To je opšta atmosfera. Ti ljudi možda i ne veruju u to što pišu, ali posle mnogo ponavljanje. Pa tako Borko Stefanović kaže “Vučić nas vodi u siromaštvo i bedu”. Valjda misli da svog šefa.” 

“Koriste i nevladin sektor, isti recept, tu su domaći i regionalni. Uvek rade sinhronizovano. I naravno različite grupe za pritisak, koje će ići preko nekih verskih, navijačkih i drugih”, objasnio je Vučić.

10:03

Vučić o srpskom narodu na KiM

“U narednom periodu bićemo primorani da donosimo različite odluke o alternativnim snadbevanjem novcem našem narodu na KiM”, rekao je Vučić i dodao da je jasno da se nikome po tom pitanju ne žuri. 

On je rekao da pritisak na Albance neće biti veći, već samo na naš narod i našu državu.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

20 − two =