Koštaće ih stotine miliona evra: Supermarketi pristali na najniže moguće cene

Francuska vlada će, u dogovoru s vodećim lancima supermarketa, u naredna tri meseca ponuditi građanima takozvane antiinflacijske potrošačke korpe.

U njima će se naći proizvodi po najnižim cenama po izboru kompanija.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer izjavio je na konferenciji za novinare nakon sastanka s direktorima lanaca supermarketa, da je s njima postigao dogovor o antiinflacijskoj korpi, koju će sami definisati kako bi građanima smanjili troškove osnovnih namirnica.

Maloprodajne firme pristale su da ponude kupcima “najniže moguće cene” u razdoblju od tri meseca za artikle koje će same odabrati, rekao je Le Mer, prenosi Figaro. 

“Očekuje se da će popusti trgovce koštati stotine miliona evra”, rekao je Le Mer. 

U junu će trgovci na malo i vlada ponovo analizirati situaciju i možda od velikih dobavljača robe za široku potrošnju zatražiti da s maloprodajnim kompanijama ponovo pregovaraju o cenama. 

Inflacija je u Francuskoj u februaru neočekivano povećana na 7,2 odsto, sa 7 odsto u januaru, delimično i zbog viših cena hrane, pokazuju podaci statističkog zavoda INSEE. 

U početku je vlada pokušala da definiše jedinstvenu korpu svakodnevnih potrepština, ali supermarketi su se izborili za pravo da sami odlučuju koje će namirnice obuhvatiti “antiinflacijskom korpom”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × five =