KRALJICA ELIZABETA II slavi 92. rodjendan

Kraljica Elizabeta Druga, najdugovečnija vladarka Engleske, odnosno Velike Britanije, danas slavi 92. rođendan i nikada nije bila popularnija, pokazuju ankete.

 

printscreen
printscreen

 

Prema rezultatima ankete YouGova, pozitivno mišljenje o Elizabeti Drugoj ima 76 posto Britanaca. Ona je i 329. najbogatija osoba u zemlji s imetkom vrednim oko 360 miliona funti.

U Londonu će povodom kraljičinog rođendana biti održan koncert na kojem će nastupiti neki od najpoznatijih muzičkih izvođača.

Na koncertu u Rojal Albert holu, čuvenoj koncertnoj dvorani u centralnom Londonu, nastupiće Sting, Tom Džons, Dejvid Kreig i Kajli Minog.

Princ Hari će se večeras obratiti javnosti povodom rođendana kraljice Elizabete, a tim povodom biće organizovana i svečana paljba u centru britanske prestonice.

Britanska kraljica svake godine slavi dva rođendana. Prvi je njen pravi rodjendan 21. aprila, koji obično obeležava u krugu porodice, a drugi je njen “zvanični” rođendan druge subote u junu, koji se obeležava velikom državnom proslavom.

Noseći se s brojim udarcima i izazovima u svom dugom životu, kraljica je uvek zadržala “dostojanstvo, osećaj dužnosti i frizuru”, rekla je glumica Helen Miren, koja ju je igrala na filmu.

Elizabeta Druga je rođena u Londonu 21. aprila 1926, školovala se u kraljevskoj palati, zajedno s mlađom sestrom Margaret.

Naslednica prestola postala je 1936. kada joj je otac preuzeo tron. Kako bi se pripremila za buduću dužnost, počela je da uči o državnoj istoriji, umetnosti, muzici i jahanju.

Prvi javni nastup imala je u septembru 1940. kada je imala 14 godina.

Veći deo Drugog svetskog rata provela je u zamku Vindzor, umesto u službenoj rezidenciji u Bakingemskoj palati, koju su nacisti žestoko bombardovali.

Udala se 1947. za poručnika Filipa Mountbatena, člana mornarice s danskim, grčkim i nemačkim kraljevskim “pedigreom”. Njihovo raskošno venčanje u Vestminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog posleratnog oporavka.

Kraljevski par je prošle godine proslavio 70. godišnjicu braka.

Mlada princeza Elizabeta, već majka princa Čarlsa i princeze Ane, postaje kraljica s 25 godina nakon iznenadne očeve smrti 1952. Kao kraljica rodila je još dvoje dece.

Poslednja decenija 20. veka bila je izazovna za britansku kraljicu. Dvorac Vindzor zamalo je izgoreo, raspao se ionako turbulentni brak princa Čarlsa i princeze Dajane, a “narodna princeza” kasnije je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu.

Zbog prvobitnog nesnalaženja i loše, hladne reakcije na tu tragediju, kraljica i monarhija bile su tada na najnižoj tački popularnosti.

Elizabeta kaže da joj je hrišćanska vera pomogla u najtežim trenucima i da je, baš kao i kraljica Viktorija, čiju je 63-godišnju vladavinu nadmašila, uvek je bila uverena u staro načelo “umerenost u svemu”.

“Njene su noge čvrsto na zemlji, šešir na glavi, torbica na ruci. Prebrodila je mnoge, mnoge oluje”, kazala je glumica Helen Miler 2007. primajući Oskara za filmsku ulogu kraljice Elizabete.

 

 

 

Izvor:Alo

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 − 3 =