KRALjICA JESENjE TRPEZE

Za mnoge, lista omiljenog povrća počinje sa paprikom. Ona može osvojiti svakog, jer postoji mnogo opcija za njenu pripremu. Slaže se sa drugim povrćem, mesom, ulepšava kuvana jela, fantastična je kao salata. Prisutna je tokom cele godine kako na posnoj, tako i na mrsnoj trpezi. Veoma je hranljiva i ukoliko je redovno konzumirate doprineće vašem zdravlju i vitalnosti. Kulinarstvo je nezamislivo bez nje, prisutna je u kuhinjama širom sveta zbog svog jedinstvenog ukusa. Tokom godine koristi se sveža, kuvana, pečena, konzervisana ili zamrznuta paprika, dok se kao začin svakodnevno koristi mlevena, tucana i sušena paprika.

Teško je nabrojati recepte i jela u kojima se koristi. Pečena parika je u tolikoj meri omiljena da ih domaćice često zamrzanu kako bi u ovom specijalitetu porodica uživala i zimi. Međutim, kada je zimnica u pitanju paprika je najomiljenija u ajvaru i ljutenici. Hrana u koja se dodaje paprika dobijaju specifičnu prijatnu aromu, istovremeno ogranizam ima mnogo koristi, jer se u sastavu paprike nalazi mnogo vitamina, hranljivih materija i minerala. Veliki je broj ljubitelja jela u kojima je paprika glavna zvezda. Najzdravije je
konzumirati svežu papriku, a kada je u pitanju termička obrada najviše korisnih svojstava zadržavaju grilovana i pečena paprika.


Paprike se razlikuju po boji, obliku i ukusu koji može biti slatkast i blag ili manje ili više ljut. Korisna svojstva paprike delom potiču od njene boje na koju utiču različiti fitonutrijenti. Oni doprinose ne samo razlici u boji i aromi paprika, već i boljem zdravlju, jer su snažni antioksidansi. Crvena, narandžasta, zelena ili žuta, slatka ili ljuta, paprika je bogata vitaminima, mikro i makro elementima. Njen sočni plod sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, fluor, fosfor, hlor, jod, kobalt, cink i hrom koji značajno utiču na dobro zdravlje. Na našim prostorima posebno je omiljena crvena paprika koja se koristi za salatu, pečenje, pripremu zimnice. Paprika babura najčešće se koristi za punjenje, somborka za turšiju, špicasta crvena za pečenje i sušenje. Moravska kapija je tip ajvaruše, kao i Makedonka i Pomoravska Kurtovka. Paprika Dukat je zelene ili zeleno –crvene boje ima sočno i tvrdo meso, savršena je da se konzumira sveža ili belolučena, odlična je i za turšiju. Postoje razne sorte paprika, sve one imaju slična hranljiva svojstva.
Višestruko su korisne za zdravlje, preporučuje se da redovno budu zastupljene u ishrani. Veliki broj fitohemikalija u paprikama ima antioksidantna svojstva, koji mogu sprečiti ili smanjiti simptome određenih bolesti.


U zavisnosti od boje paprike imaju neka izraženija korisna svojstva. Crvena paprika je bogata fitonutrijentima, dobar je izvor mangana, molibdena, sadrži četiri puta više vitamina C od limuna i od svih paprika ima najviše vitamina A. Odlična je za podizanje imuniteta. Crvena paprika podstiče varenje hrane, pozitivno deluje na rad bubrega i creva. Crvena paprika je omiljena u salati pre svega kao pečena, ali i u zimnici koja je nezamisliva bez ajvara, ljutenice, cepkane paprike i sušenih paprika. Zelena paprika u sebi ima najviše fitosterola koji pomaže regulaciju holesterola. Slatke sorte paprika imaju antisklerotična svojstva, utiču na dobar vid i štite organizam od raznih infekcija. Slatka paprika podstiče imunitet, dobro je konzumirati ih ako se osećate umorno, malaksalo, imate anemiju, nesanicu, dijabetis. Ljuta paprika
sadrži kapsaicin koji joj daje karakterističnu ljutinu ali i brojne zdravstvene koristi zbog čega je njegov značaj veliki. Stimuliše rad želuca i pankreasa, smanjuje krvni pritisak i razređuje krv. Ljuta paprika sprečava razvoj ateroskleroze, ublažava kašalj i upalu grla. Ona podstiče cirkulaciju i ubrzava metabolizam koji potpomaže razgradnju masnih ćelija.
Osim izuzetnog ukusa zbog kog je toliko omiljena, paprika na mnogo načina doprinosi dobrom zdravlju. Utiče na dobar vid, smanjuje stvaranje plahova u arterijama i digestivne probleme. Sadrži vrlo malo kalorija i ugljenih hidrata, podstiče uklanjanje toksina iz debelog creva. Paprika pomaže regulaciju nivoa glukoze, posebno slatka paprika sprečava nagli skok šećera u krvi zbog čega je dobar izbor za dijabetičare. Redovno konzumiranje paprika doprinosi elastičnosti i zdravlju krvnih sudova, prevenciji moždanog i srčanog udara. Paprike su jedan od najboljih izvora vitamina C, imaju ga više nego u
citrusno i bobičasto voće. Redovnim konzumiranjem paprike ubrzava se metabolizam, snižava holesterol i trigliceridi.
Veliki je broj salata, jela, zimnice koji se pripremaju od paprike ili u koja se ona dodaje. Da bi iskoristili što više hranljivih materija kojima obiluje ovo povrće najbolje je konzumirati sirov plod, jer se tada maksimalno koriste vitamini, posebno vitamin C.
Priprema zimnice od paprika je tradicija u našem narodu, ali i dobar način da se vitamini i minerali sačuvaju za zimske dane. Ako ste ljubitelji tradicionalne domaće zimnice, a niste bili u prilici da je pripremite, možete je nabaviti na beogradskim pijacama koje i ove jeseni i zime organizuju tradicionalne Karavane zimnice. Ukoliko ipak želite da sami pripremite zimnicu od paprika ili neki ukusan obrok, na beogradskim pijacama očekuje vas veliki izbor ovog izuzetnog povrća, ali i drugih svežih, lokalno gajenih namirnica i domaćih proizvoda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 4 =