KUVAN ILI PEČEN, SVI VOLE ŠEĆERAC!

Na beogradskim pijacama među obiljem sezonskog voća i povrća zlate se klipovi kukuruza šećerca koji ima brojne obožavatelje. Leto i rana jesen je pravo vreme za uživanje u mladom kukuruzu koji ne samo da je ukusan već i veoma zdrav i pomaže detoksikaciju organizma. Ako postoji slana poslastica za koju možemo reći da je vole sve generacije, onda je to svakako kukuruz šećerac. Kuvan ili pečen ,on je jednostavno obožavan i rado viđen na trpezi. Iako su tokom godine dostupna zamrznuta zrna šećerca, on je ipak najukusni i najslađi u periodu kada na pijaci možete nabaviti njegove sveže, mlade klipove.

Kukuruz šećerac je jedna od najomiljenijih i veoma zdravih slanih letnjih poslastica. Može biti odlična užina ili poslužiti za laganu večeru, često se dodaje u razna jela. Bez obzira da li ga kuvate ili pečete na roštilju on je zdrav, nutritivno veoma bogat i višestruko koristan za organizam. Obiluje dijetalnim vlaknima koja utiču na zdravlje creva i probavu, snižavaju holesterol, ali i čuvaju krvne sudove jer su bogata folnom kiselinom. Dobar je diuretik, posebno čaj od kukuiruzne svile koji je od pomoći i kod urinarnih infekcija. Šećerac sadrži vitamine grupe B, vitamin C, dok su od minerala zastupljeni magnezijum, gvožđe i kalijum. Bogat je ugljenim hidratima, ima priličnu količinu proteina i dosta antioksidanasa. Njegova žuta boja potiče od karotenoida beta-kriptoksantina snažnog antioksidansa koji čuva ćelije od slobodnih radikala. Tokom termičke obrade šećerca oslobađaju se molekuli koji štite organizam od slobodnih radikala, što povećava njegovu antioksidativnu moć. Možda niste znali da šećerac utiče na bolju memoriju i doprinosi zdravlju očiju. Iako u kukuruzu šećercu možemo uživati tokom cele godine, onaj koji konzumiramo početkom jeseni sadrži najviše hranljivih materija. Dobro je znati da za razliku od većine povrća koje gubi deo hranljivih materija termičkom obradom, šećerac kuvanjem dobija veću nutritivnu vrednost.

Šećerac je odličan izvor zdravlja i energije, ali njegovi ljubitelji ga najviše konzumiraju zbog jedinstvenog ukusa. Bilo da više volite kuvan ili pečen mlad kukuruz on sladi svakako! Kuvani klipovi kukuruza su preukusni sami za sebe, ali možete probati i da ih uvaljate u mleveni kikiriki ili da ih premažete sa malo krem sira i pospete svežim vlašcem. Njegova kuvana zrna možete dodati u salate, supe i razna jela jer se odlično slaže sa povrćem i mesom, a čest je i rado viđen „gost“ kao prilog ili desert.

Šećerac salata

Priprema je brza i jednostavna, ukus neodoljiv! Skuvati 400 gr šećerca, blago propržiti 50 gr susama, tek da požuti. Kada se ohlade sjediniti ih. Zatim dodati 200 gr pavlake, kašičicu senfa, svež peršun, so, šareni biber i sve dobro promešati i ohladiti pre posluživanja. Ova salata lako može postati obrok salata ako u nju dodate kuvano ili pečeno na kockice iseckano pileće ili ćureće belo meso.

Potaž od šećerca

Iseckati glavicu luka, 2 čena belog luka, 50 gr celera, 50 gr šargarepe i kratko prodinstati na malo maslinovog ulja. Potom dodati malo ruzmarina, mirođije i 500 gr šećerca, sve preliti vodom i kuvati oko 20 min. Kada se prohladi izblendati, začiniti belim biberom i posoliti po ukusu.

Tunjevina sa šećercem

Ova kombinacija je izvrstan izvor proteina, može poslužiti kao ekonomičan i brz ručak ili večera. Oprati i iseckati pola glavice zelene salate, manju glavicu crvenog luka, čen belog luka, malo svežeg peršuna, par maslina. 300 gr predhodno skuvanog šećerca pomešati sa tunjevinom iz konzerve. Sve sastastojke sjediniti, dodati malo senfa, sok od 1/3 limuna, biber, so, origano (po ukusu). Salatu dobro ohladiti. Po želji, u salatu možete dodati kuvanu testeninu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 + sixteen =