LjUTA PAPRIČICA – AROMATIČNA I ZDRAVA

LjUTA PAPRIČICA SE ČESTO KORISTI U KULINARSTVU DA BI SE POBOLjŠAO UKUS SLANIH JELA. VEOMA JE ZDRAVA, IZMEĐU OSTALOG UTIČE I NA POJAČANO LUČENjE HORMONA ZASLUŽNIH ZA DOBRO RASPOLOŽENjE.
Mnogi vole da povremeno zaljute hranu aromatičnom ljutom papričicom. Na pijaci se uvek kupi po koja da se nađe u kući, upravo za ovakva jela i salate. Njihova ljutina nije uvek ista, pa se često iznenadimo koliko neka paprika može biti ljuta. Ako ste se pitali zašto je paprika ljuta i šta utiče na njenu ljutinu na to utiče kapsaicin prirodni alkaloid koji joj daje ljut ukus, zato različite vrste papričica i paprika imaju različite količine kapsaicina u plodu.
Iz iskustva znamo da su sitnije paprike uvek ljuće od krupnih, kao i da zrele imaju više ljutine od zelenih. Svi se slažu oko toga da je zdravo umereno jesti ljutu papričicu jer izaziva dobro raspoloženje, podstiče lučenje probavnih sokova ali i stvara ravnotežu između osećaja gladi i sitosti, pa je često deo dijeta posebno kod osoba koje konzumiraju preobilne obroke. Njima se savetuje da za predjelo konzumiraju salatu koja je malo začinjena ljutom paprikom jer će to uticati da manje jedu, čak i da ne požele desert. Zato ako ste veoma gladni seli za bogatu trpezu prvo pojedite pariku jer će ona uticati na smanjenje vašeg apetita.
U ljutoj paprici najljući je sočni deo ploda, unitrašnjost paprike. Osobe koje povremeno konzumiraju ljutu hranu veoma su zdrave jer osim primamljivog ukusa one imaju i posebne lekovite odlike zbog kojih su dobrodošle na svakom tanjiru. Svima je poznato da će njihov miris i ukus svakom jelu, čak i kada ih upotrebite u malim količinama, dati divnu aromu. Ovo povrće deluje i antiseptički, podstiče varenje hrane i pozitivno deluje na rad bubrega i creva. Pri tome ljuta paprika utiče na pojačano lučenje serotonina, dopamina, endorfina hormona koji su zaslužni za lepa osećanja. Ona deluje i protiupalno i ublažava bol.

Prilikom pripreme obroka u koji dodajete ljutu papriku budite pažljivi, nemojte dodirivati lice rukama i po završetku pripreme obavezno ih operate. Kada konzumirate ljutu hranu, ako se previše oljutite nemojte piti vodu, već uzmite malo mleka jer se kapsicin ne rastvara u vodi, njegovu ljutinu neutrališe mast. Na Beogradskim pijacama možete nabaviti razne vrste sveže ili sušene ljute paprike koja ima brojna lekovita svojstva i koja će hrani koju pripremate dati specifičnu aromu.
Bez obzira na njihovu boju i oblik, slatkoću ili ljutinu sve paprike su izuzetno hranljive i spadaju u povrće koje obiluje mineralima, ali i veoma bogato vitaminima A i C. Paprike imaju nisku energetsku vrednost , zato su izvrstan izbor za dijetalnu ishranu. Na našim prostorima paprika je možda i najomiljenije povrće koje se priprema na mnogo načina: kao deo sveže salate, pečene, kuvane, punjene, sastavni su deo mnogih jela i neizostavni deo tradicionalne zimnice kao što su ajvar, pinđur, ljutenica, pečene u ulju, suve, kisele paprike i mnoge druge.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven + ten =