Mađarska bi da izbegne kaznu – ali EK ne popušta

Evropska komisija preporučila je danas da Brisel suspenduje oko 7,5 milijardi evra namenjenih Mađarskoj.

To je predloženo zbog zabrinutosti u vezi sa demokratskim nazadovanjem i mogućom korupcijom pri upravljanju novcem EU.

Evropski komesar za finansije Johanes Han saopštio je da, uprkos merama koje je Mađarska predložila za otklanjanje ovih nedostataka, Evropska komisija preporučuje suspenziju sredstava “procenjenih na 7,5 milijardi evra”, prenosi AP.

Han je naveo da Mađarska ima rok do 19. novembra da reši pomenute nepravilnosti, a bilo koje obustavljanje fondova moraju odobriti zemlje članice EU kvalifikovanom većinom koja podrazumeva saglasnost 55 odsto zemalja, odnosno 15 od 27 članica EU, uz uslov da to predstavlja 65 odsto stanovništva Unije.

Evropska komisija optužuje mađarskog premijera Viktora Orbana za urušavanje demokratskih institucija, preuzimanje kontrole nad medijima i kršenje prava manjina. Orban negira optužbe Brisela, navodi AP.

Spremili zakone da spreče suspenziju EU fondova

Mađarska vlada će sledeće nedelje podneti parlamentu nove zakone kako bi prekinula sukob sa Evropskom komisijom i omogućila pristup fondovima Evropske unije, rekao je šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Posle upozorenja Evropske komisije da će preporučiti suspendovanje nekoliko milijardi evra namenjenih Mađarskoj zbog zabrinutosti za korupciju, Budimpešta je najavila da će osnovati organ za borbu protiv korupcije i radnu grupu koja će nadgledati trošenje fondova EU.

Šef kabineta premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš rekao je da će Orbanova vlada tražiti od parlamenta da usvoji relevantne zakone po ubrzanom procesu.

Novi zakoni bi trebalo da stupe na snagu u novembru, što bi po Guljašovim rečima moglo da spreči “kažnjavanje” Mađarske.

“Umesto međusobnog nepoverenja, konstruktivna serija pregovora sa Komisijom u protekla dva meseca može se smatrati korakom ka međusobnom poverenju”, izjavio je Guljaš i dodao da Mađarska sa savršenom mirnoćom čeka odluku EU.

Mađarska je imala daleko najveći udeo nepravilnosti u celom bloku u trošenju fondova EU od 2015. do 2019 godine, prema evropskoj agenciji za borbu protiv korupcije OLAF.

Brisel već dugo poziva na transparentnost, konkurenciju i odgovornost u mađarskim javnim nabavkama.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty + 8 =