MALE MOĆNE BOBICE: Na Beogradskim pijacama upravo je u toku sezona malina, borovnica, aronije, kupina i ribizli.

[box]Ako slučajno ovog leta još niste probali neku bobicu sa ovog našeg spiska, učinite to što pre. Oduševićete vas aroma i lekovita svojstava bobičastog voća.[/box]

Foto: JKP Gradske pijace

Šta je to što nam leto pruža u izobilju jako je ukusno i prepuno vitamina, minerala i antioksidanasa? Male moćne okrugle bobičaste plodove uglavnom plave, crvene ili ljubičaste boje. Oni su specifičnog slatkog ili kiselkastog ukusa, i veoma često se koriste i za pripremu raznih poslastica, ali su najzdravije ako ih konzumirate sveže!

Na Beogradskim pijacama upravo je u toku sezona malina, borovnica, aronije, kupina i ribizli. Ove veoma ukusne bobice sadrže brojne vitamine i minerale i daju jak podsticaj našem imunom sistemu. Prodavaci kažu da spadaju o jedno od najomiljenijih voća, zbog čega je potražnja velika. Na pijacama izbor lokalno gajenog voća je raznolik, a tezge sa bobičastim voćem posebno mame svojim živopisnim bojama. One predstavljaju zdravo i ukusno osveženje, užinu ili deo doručka koje niko ne propušta u letnjim mesecima. Aromatični ukus i bogatstvo vitamina i minerala čini ih pravom poslasticom koja ima brojna blagotvorna dejstva za organizam. Njihova plavo ljubičasta i bordo boja potiče od flavonida koji je jak antioksidanc. Ovi mali plodovi su veoma moćni čistači organizma, štite od radikala i tako čuvaju naš imuni sistem.

Foto: JKP Gradske pijace

Kada konzumirate borovnice i kupine često je jezik plav, ali letnjim poslasticama ništa ne smeta, jer upravo od njih dobiju atraktivnu, prirodnu boju. Ako ih dodate u jogurt ili musli dobićete osvežavajuć i veoma zdrav doručak ili užinu. Možete ih jesti u svežem stanju, ali i praviti sokove, poslastice, salate, džemove i još mnogo što šta. Predlažemo da se svakog dana počastite porcijom svežeg bobičastog voća.

Foto: JKP Gradske pijace

UKUSNE I ZDRAVE
Poznato je da borovnice poboljšavaju vid i pamćenje i pozitivno utiču na upalu zglobova. Mnogi maline smatraju kraljicom bobičastog voća jer su bogate antioksidansima i čuvaju zdravlje kože i kose. Takođe, snižavaju šećer u organizmu i jačaju imunitet. Obiluju Omega 3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijumom i vitaminima C, E i B. Maline povoljno utiču na metabolizam i tope masti u organizmu,
brojni su razlozi zašto treba što češće da ih konzumirate tokom leta. Kupine se smatraju najjačim antioksidansom jer sperčavaju mnoge bolesti, štite od upala, ali i povoljno utiču na pamćenje i ravnotežu. Brusnice uništavaju veliki broj bakterija time smanjuje potrebu za antibioticima. Ako brusnicu jedete često, imaćete i lepše i zdravije zube. Ovo voće reguliše i novo šećera u krvi, a ujedno eliminiše stres i čuva srce. Bobičasto voće ima fantastičan nutritivni profil jer je bogato vlaknima, vitaminom C i polifenolima. Kao rezultat toga, uključivanje ovog voća u ishranu pomoći će da sprečite ili umanjite simptome mnogih hroničnih i akutnih bolesti. Uz sve nabrojano, uživaćete u njihovim jedinstvenim ukusima.
Leto je idealno godišnje doba za zdrave poslastice, koje istovremeno i osvežavaju: napitke, sladolede, voćne salate, želee. Ako se pitate kako je sve ovo zdravo kada je i slatko, tajna je u sastojcima. Ako odaberete prave sastojke, kao što su male voćne bobice, dobićete i savršeni slatki užitak!

 

JKP Gradske pijace / Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven + seventeen =