Mali: “Imamo dovoljno novca”

Ministar finansija Siniša Mali kazao je da su važni predstojeći razgovori sa MMF-om i naveo da naša zemlja ima najnižu stopu nezaposlenosti ikada.

On je istakao da MMF će biti naredne dve nedelje u Beogradu i da će se razgovarati o raznim temama.

“Aranžman sa MMF-om koji ističe u januaru 2023. Srbija je uspela da ostvari veliki broj reformskih ciljeva… Od 2015. godine, uspeli smo da odgovorimo na krizu… Ove godine ćemo imati preko 60 milijardi BDP. Imamo istorijski najnižu stopu nezaposlenosti ikada… Za prvih 9 meseci ove godine, imali smo tri milijarde evra stranih investicija uprkos krizi”, naveo je Mali za ra RTS.

“Hoćemo da nastavimo reforme kao što su fiskalizacija, javne nabavke, kontrola javnih investicija. Razgovaraćemo o sa MMF-om o finansijskim aranžmanima, odnosno da vidimo kako da dođemo do jeftnijeg novca”, dodao je on.

Mali je istakao da Srbija i dalje ima najnižu cenu struje i gasa. Kako kaže u krizi koja je zadesila svet, naš cilj je da obezbedimo dovoljno svega za naše građane.

“Hoćemo da pomognemo, da budemo prisutni, ako treba da se uveze dodatne struje, da mi taj novac imamo”, rekao je Mali.

“Mi imamo dovoljno novca”, istakao je on..

Država je preuzela najveći teret krize na sebe, istakao je on i dodao da će se sa MMF-om razgovarati o nastavku aranžmana kako bi se nastavilo sprovođenje reformi koje već uspešno sprovodimo.

“Vodimo odgovornu ekonomsku politiku, i to je i moj odgov za kritičare. Imamo dovoljno novca na računu, nabavljamo i uglja, imamo dovoljno gasa, i dalje kontrolišemo cene dizela, goriva, osnovnih životnih namirnica, pokušavajući tako da držimo pod kontrolom inflaciju u Srbiju. Kao što je predsednik rekao, ova zima će biti teška, ali mi moramo da se pripremimo i za onu narednu koja dolazi. Mi nijedan projekat nismo zaustavili do sada – istakao je ministar.

Kako je istakao, očekuje da ćemo do kraja naredne nedelje imati i novu Vladu i da će odmah uslediti rebalans budžeta.

Mali je naveo da očekuje da će sl. nedelje najverovatnije biti formirana nova Vlada, i istakao da će onda biti donet rebalans budžeta.

“Idemo sa povećanjem penzija od devet odsto, od januara od 12 odsto”, rekao je Mali i naveo da će zatim biti isplaćena pomoć mladima i pozvao da se prijave.

Pomoć mladima

On je istakao da će pomoć mladima biti isplaćena pre Nove godine.

“Od 1. do 14. decembra biće otvoren proces prijava za novčanu pomoć od 5000 dinara mladima, i pozivam sve mlade da se prijave. 15,16,17. u tim danima pred Novu godinu, mi ćemo taj novac isplatiti mladima” rekao je ministar.

“Ispunjavamo svako obećanje koje dajemo, mi hoćemo da budemo oaza sigurnosti za naše građane”, dodao je on.

Ministar je govorio i o narednoj Vladi Srbije.

“Najvažnije je da vlada bude efikasna, da obezbedimo rast, da očuvamo životni standard Srbije, to su za nas najvažnije stvari”, rekao je ministar.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 − 2 =