Mali: Imamo interes da što više francuskih kompanija dođe u Srbiju; I EDF i Luj Viton

Ministar finansija komentarisao je posetu Francuskoj i sve ekonomske teme o kojima je bilo reči. Odgovorio je i na kritike opozicije o dolasku Luj Vitona u Srbiju.

“Hoću da vas podsetim da francuske kompanije danas u Srbiji zapošljavaju preko 11.000 ljudi. Kada sletite na Beogradski aerodrom (Vansi) vidite i sami koliko se aerodrom promenio. Ove godine ćemo imati 10 miliona putnika koji će proći kroz Beogradski aerodrom. Rastemo, razvijamo se. Beogradski metro gradi francuska kompanija. Imamo strateški interes, ekonomski interes, da što veći broj francuskih kompanija dođe u Srbiju da zaposle naše ljude, da se tako razvijemo, da nam raste BDP”, rekao je Mali.

Na vest o dolasku brenda Luj Viton u Srbiju, on je upitao šta ima loše da svetski brend dođe u Beograd.

“Hoćemo da nam ti brendovi dođu u Srbiju. Hoćemo da dođe u Beograd. Hoćemo da pokažemo da se stvarno razvijamo, da idemo napred”, rekao je Mali.

Podsetio je da je srpska delegacija razgovarala sa EDF-om, francuskom elektroprivredom, za koju je rekao da je jedna od najvećih kompanija na svetu u oblasti proizvodnje struje, koja je prošle godine imala dobit od 140 milijardi evra.

Istakao je da nijednom rečju nije bilo govora o skladištenju nuklearnog otpada u Srbiji, kao što nije bilo govora o EPS-u, jer su mnogi, kako kaže Mali, pričali da je delegacija otišli tamo da ga proda.

Dodao je da je razgovarao sa najvećom kompanijom u Francuskoj koja se bavi proizvodnjom letećih taksija i naveo da ih je pozvao da dođu u Beograd, da na EXPO 2027. godine predstave i tu novu tehnologiju.

“I naravno, bilo je razgovora i o tome kako da jačamo našu vojsku, kako da jačamo našu odbrambenu industriju”, sumirao je Mali posetu Parizu.

Govoreći o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji koja će se desiti ove godine, Mali je istakao da je Srbija jedna od samo tri evropske zemlje koje će posetiti Si, što, kako je ocenio, govori o značaju Srbije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight + nineteen =