Mali: Pozitivan rebalans budžeta, imamo novca za dalje povećanje plata i penzija

Na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2023. godinu, objavio je ministar finansija Siniša Mali.
Time nastavljamo politiku daljeg ekonomskog osnaživanja naše zemlje, podržavamo građane i privredu, nastavljamo da prevazilazimo efekate svetske krize, sa što manjim posledicama po Srbiju”, saopštio je Mali na svom Instagram profilu.

“Rebalans budžeta radimo pre svega zbog boljih rezultata, dakle imamo jedan pozitivan rebalans, i to zahvaljujući boljoj naplati prihoda u iznosu od čak 60,6 milijardi. Ukupno planirani prihodi iznose 1.904 milijardi dinara”, napisao je ministar finansija.

Rebalansom je predviđen fiskalni deficit budžeta Republike od 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP-a. Dakle, imamo bolji rezultat nego što smo planirali, s obzirom na to da je projektovani deficit iznosio 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara”, objasnio je Mali u objavi na toj društvenoj mreži. 

Rebalansom budžeta biće omogućeno povećanje plata za 5,5 odsto za zaposlene u prosveti, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite i za medicinske sestre i tehničare. Od 1. oktobra biće povećane i penzije, takođe za 5,5%. Zatim od 1. januara sledi još jedno povećanje plata za sve zaposlene u javnom sektoru, od oko 10 odsto, i još jedno povećanje penzija od 14,8%, naveo je. 

Osim toga, u rebalansu budžeta se nalazi i pomoć za majke, odnosno decu do 16 godina, od po 10.000 dinara za svako dete. 

“Osim ovih velikih izdvajanja za naše građane, koja će doprineti poboljšanju kvaliteta njihovog života, izdvojili smo i sredstva za nove kapitalne projekte i to dodatnih 23 milijarde dinara. Ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijardi dinara, dok su na nivou opšte države izdvajanje za kapitalne investicije povećana sa 545,5 milijardi na 584,6 milijardi, a što je čak 7,2 odsto BDP-a”, istakao je Mali. 

To znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu EKSPO, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa, Fruškogorski koridor…, objasnio je. 

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao što je i obećano, ali i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu, zaključio je Mali.
b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen + 6 =