Mediji: Drama u Briselu, nema dogovora? I dalje traju razgovori

Predsednik Aleksandar Vučić razgovara danas u Briselu, u okviru dijaloga sa Prištinom, o krizi na Kosovu i Metohiji.


U Briselu je u toku zajednički sastanak visokog predstavnika EU Žozepa Borela i posrednika u dijalogu Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Vlade tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem, javlja RTS.

Međutim, kako javljaju beogradski mediji, Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem, ponuđeno rešenje koje je ponižavajuće za Srbiju.

Rešenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija, kako kaže izvor “Blica”, nije mogla da prihvati. 

“Po svemu sudeći, očekuju nas teški i neizvesni dani, posebno na severu Kosova i Metohije”, kaže izvor lista. 

Kako “Blic” saznaje, predsednik Vučić će se najverovatnije večeras obratiti građanima. 

Podsećanja radi, sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku Žozepom Boreljom i sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom počeo je u devet sati u Briselu. 

Borelj je prethodno od osam sati imao odvojeni sastanak sa premijerom privremenih prišitnskih insitucija Aljbinom Kurtijem.

Hitan sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine organizovan je na poziv Borelja, a u fokusu je pronalaženje izlaza iz aktuelne krize na KiM 

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj najavio je ranije da će od osam sati početi sastanci, najpre odvojeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem. Potom će uslediti zajednički sastanak sa dvojicom lidera, saopštila je Služba za spoljne poslove EU. 

U fokusu dijaloga, koji će uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, prema najavi iz Brisela, biće izbegavanje dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na registarskim tablicama i povratku Srba u institucije. 

Potrebno je prestati sa stalnim kriznim menadžmentom i napredovati ka normalizaciji odnosa, poručio je sinoć šef diplomatije EU. 

Predsednik Vučić, međutim, nije optimista i ne misli da će doći do nekog dogovora u Briselu. Situaciju na Kosovu i Metohiji ocenio je kao najtežu u poslednjih 10 godina i napomenuo da problem nije samo u tablicama. 

Ipak, ne želi nekome da omogući da kaže da Srbija nije htela da učestvuje u razgovorima. Nada se da neće doći do sukoba u južnoj pokrajini, ističući da mir zavisi jedino od međunarodne zajednice i od toga da li će izvršiti pritisak na Prištinu. 

Na moguću eskalaciju upozorio je i Borelj, koji je poručio da rok koji je postavila Priština ne sme da se dočeka bez dogovora “ili ćemo biti na ivici veoma opasne situacije”. 

Tenzije na Kosovu i Metohiji pojačane su zbog najave Prištine da će sutra početi da novčano kažnjava vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama, uprkos apelima iz Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, koje su Kurtiju uputile više poziva da odloži primenu odluke o tablicama, ali i da poštuje Briselski sporazum. 

Srbi na severu ne žele da menjaju srpske tablice akronima gradova na Kosovu i Metohiji, jer im je kažu, to jedna od poslednjih veza sa centralnom Srbijom. 

Zato su, ali i zbog odbijanja Prištine da sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština, pre dve nedelje napustili institucije u Prištini i na severu Kosova i Metohije, uključujući i više od 500 policajaca. 

Patrole Euleksa su od tada na ulicama na severu, a prethodnih dana su pojačane.

b92


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − nine =