Mercedes “gasi” dizelaše i benzince

Kako stvari danas stoje, E-klasa sa svojim derivatima je poslednji model Mercedes-Benza napravljen na čistoj platformi motora s unutrašnjim sagorevanjem – rekao je šef razvoja Mercedes-Benza Markus Schäfer nemačkom Automobilwocheu.

Najkasnije do 2030. Mercedes namerava da proizvodi samo električna vozila – barem tamo gde to tržišni uslovi dozvoljavaju, a to je u ovom slučaju Evropa. Do sada su se S i C-klasa takođe bazirale na ovoj platformi i biće ukinute na kraju modelskih ciklusa, verovatno čak i pre 2030. godine, piše Revija HAK.

Nova i poslednja generacija poslovne limuzine biće predstavljena krajem godine, a na tržište će stići na proleće. Svi sledeći modeli iz 2024./2025. se baziraju na arhitekturama koje su posebno dizajnirane za pogon na baterije. E-klasa se pod ovim imenom proizvodi od 1993. i pouzdan je bestseler.

Istovremeno, broj varijanti motora će se smanjiti uvođenjem Euro 7 standarda emisije. Prema Schäferovim rečima, prestaje saradnja s Renaultom. Francuzi neće više biti u igri za razvoj motora za kompaktna vozila. Mercedes će proizvesti globalni motor u saradnji s kineskim Geelyjem.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × three =