Mesečni zakup u Srbiji skuplji bar 30 odsto: Da li stan za studenta iznajmiti sad ili na jesen?

Bez obzira da li je u pitanju Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac, kirije su i dalje visoke, a roditelji u dilemi

Roditelji koji su slali decu iz unutrašnjosti u veći grad da studiraju uvek su morali da izdvoje popriličnu sumu novca, ali čini se da dugo nije bilo teže nego ove godine. Uz sve veće troškove života i plate koje rastu mnogo sporije od inflacije, mnogima koji se nađu ispod crte za smeštaj u studentskim domovima, dodatni teret će biti iznajmljivanje stana.

Cene kirija su u blagom padu u odnosu na prošlu godinu u gotovo svim opštinama, ali su i dalje daleko iznad nivoa na kojem su bile pre marta prošle godine. Bez obzira da li je u pitanju Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac, mesečni zakup smeštaja je skuplji minimum 30 odsto, a u naseljima koja su najbliža fakultetima su u proteklih godinu i po dana cene čak i udvostručene.

Osnovno pitanje koje muči i roditelje i studente je da li se isplati uzeti stan sada i plaćati dve ili tri kirije tokom leta ili sačekati oktobar i početak školske godine. Ono što ih brine je da li će cene tada biti još veće. Odgovor na to pitanje teško da bi mogli dati i najveći eksperti za nekretnine i ekonomisiti s obzirom na neizvesnu geopolotičku situaciju, ali prema podacima sa portala 4zida.rs, svake godine, najčešće u septembru, se beleži bar blagi rast cena zakupa, zbog povećane potražnje.

Beograd

Ne postoji zvanična statistika koliko studenata je svake godine prinuđeno da potraži privatan smeštaj u prestonici, ali se zna da ove godine fakultete Univerziteta u Beogradu upisuje oko 15.200 brucoša, od kojih je 5.450 samofinansirajućih, što znači da nemaju pravo na studentski dom, pa će oni koji ne žive u glavnom gradu morati da iznajme stan u Beogradu. Uz njihove starije kolege, koje su na studije došle prethodnih godina, jasno je da će narednih meseci na hiljade studenata biti u potrazi za smeštajem.

Ranije su tražili stanove bliže centru, jer su tu fakulteti, od Filozofskog i Filološkog, preko Matematičkog, do Učiteljskog i ostalih. Međutim, zbog dolaska ruskih državljanja i izdavanja stana na dan, koji se više isplati stanodavcima, akademcima iz unutrašnjosti centar je sada sve teže dosupan.

Pre početka rata u Ukrajini, prosečna cena iznajmljivanja garosnjere u Beogradu je bila oko 250 evra, dok su prethodnih godina stanodavci za jednosobne stanove tražili od 280 do 300 evra, a dvosobni su bili oko 400 evra. Danas se prosečna garsonjera gotovo ne može pronaći za manje od 300 evra, prosek oglašenih jednosobnih stanova je oko 450 evra, dok dvosobni koštaju oko 650 evra. Dakle, za novac za koji su prethodnih godina mogli da iznajme dvosoban stan, studenti sada mogu da dobiju jednu sobu manje.

Cene se poprilično razlikuju po naseljima u odnosu na lokaciju i udaljenost od fakulteta. Studenti Mašinskog i Elektrotehničkog ranije su tražili smeštaj u okolini Vukovog spomenika, a garsonjere u obližnjim zgradama u ovom delu grada tada su bile oko 300 evra, a sada u proseku koštaju oko 500 evra. Prosečna cena oglašenih jednoiposobnih stanova je oko 580 evra, a dvosobnih 655 evra -kaže Aleksandra Mihajlović, PR menadžer portala 4zida.

U oglasima trenutno gotovo da i nema u ponudi garsonjera na Voždovcu u okolini Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Fakulteta političkih nauka, a jednosobni su sa oko 300 sada dostigli cenu od oko 500 evra. U naselju „Stepa Stepanović“, koje je takođe blizu ovih visokoškolskih ustanova, jednosobni stanovi se izdaju za oko 475 evra, a dvosobni za oko 570 evra. Nekada se studentima moglo isplatiti da se udruže i da podele troškove, ali je i to danas skupo, jer u ovom delu grada stanarina za prosečan trosoban oglašen stan košta oko 800 evra.

Studenti Šumarskog fakulteta najčešće traže stanove na Banovom brdu i okolini, a u ovom naselju za garsonjeru će ove godine morati da izdvoje oko 300 evra, dok je kirija za jednosoban stan oko 45 evra skuplja, a za dvosoban u proseku iznosi 500 evra.

Garsonjera u Novom Beogradu je 2019. kod Fontane mogla da se iznajmi za oko 200 evra, a akademci koji sada ostanu ispod crte za smeštaj u „Studenjaku“ trebalo bi da izdvoje minimum 300 evra, ali će i po toj ceni teško naći slobodan stan. Jednosobni su sada oko 450, a dvosobni skoro 600 evra.

telegraf

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen + eighteen =