MIRISNE DUNjE SU RIZNICA VITAMINA

Jedan od najlepših mirisa koje nam daruje jesen je miris dunja. U njenim svežim plodovima možete uživati od oktobra do decembra kada im je sezona. Konzumiraju se sveže, ali svi znamo da se od dunja uvek pravi i nešto veoma ukusno: sok, kompot, džem, liker, slatko, žele, kolači.
Ljubitelji rakije posebno cene domaću dunjevaču.

Plod dunje je veoma lep i ima izuzetno prijatan miris, pa su ih bake često stavljale na ormane da bi kuća lepo mirisala. Zbog njihove lekovitosti i jedinstvene arome od njih su pripremale slatku zimnicu, sok, kolače i čajeve. I danas, po mišljenju mnogih, od dunja se prave najlepši zimski slatkiši.
Pored kompota, slatka i džema za mnoge je najomiljeniji slatkiš od dunja kitnikez ili kako ga još nazivaju sir od dunja, koji vodi poreklo iz Austrugarske. Spada u jedan od najstarijih vojvođanskih slatkiša, njegovi osnovni sastojci su dunje i šećer, a neki mu dodaju i orahe. Tokom zime može da se čuva u hladnoj prostoriji duže vreme, vremenom se suši i time postaje još ukusniji, no iskustva govore da ova izuzetna poslastica “nestane“ za tili čas. Dunje se često koriste u kulinarstvu jer se dobro slažu sa pečenim mesom, piletinom i junetinom. Dobićete izuzetan specijalitet ako meso pečete zajedno sa iseckanom dunjom ili ga poslužite sa umakom od dunja.
Plod dunje je riznica vitamina, ima malu količinu kalorija i masti, izuzetno je bogat proteinima, ugljenim hidratima i dijetalnim vlaknima. Sadrži i puno taninskih materija i pektina i ima zavidnu količinu karotena. Obiluje vitaminom C, vitaminima B1 i B2, odličan je izvor minerala. Kod dunje je sve lekovito i plod i list i seme. Od ploda je posebno zdrav sok i sirup. Zahvaljujući taninu i sluzi povoljno deluje na rad creva i srečava infekcije. Pečena ili kuvana dunja preporučuje se kod upale želudačne i crevne sluzokože, ali i za lečenje anemije.
Lekovita svojstva lista dunje su poznata od davina, naše bake su ih čuvale, sušile i od njega pripremale čaj koji umiruje dijareju, želudac i jača imuni sistem. Čaj od semenki pomaže da se umiri kašalj i odkloni nesanica. Semenke dunje se koriste i za negu kože lica, jer utiču na umanjenje bora i neguju ispucale usne. Dunja je odlično voće za sve koji žele da regulišu telesnu težinu.

Dunje su večita inspiracija, zbog svoje lekovitosti i ukusa opevane su u mnogim pesmama, domaćicama su inspiracija za slatkiše, kolače, kompote i slatko, a domaćini rado prave rakiju od dunja. Plod dunje od davnina predstavlja simbol zdravlja i lepote, te su roditelji često ćerkama davali ovo ime kako bi sve Dunje bile zdrave, jedre i lepe.
Ovih dana miris dunja dominira Beogradskim pijacama, ne propustite priliku da se i na vašoj trpezi nađe ovo izuzetno voće koje sadrži više vitamina C nego limun. Ukoliko ste pre ljubitelj soka ili slatke zimnice od dunja ili domaće dunjevače, na Karavanima zimnice koje svakog vikenda organizuje JKP „Beogradske pijace“ možete nabaviti ove proizvode pripremljene po tradicionalnim recepturama od najlepših dunja iz Srbije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × 5 =