Mnogi dijetetski suplementi koji se prodaju preko interneta su falsifikati: Ne nasedajte

Svaki treći građanin koji dijetetske proizvode kupi preko interneta je prevaren, jer je trećina robe koja se nudi putem društvenih mreža i raznih sajtova falsifikat. Osim opasnosti za zdravlje ljudi, veliku štetu od nelegalnog prometa trpi i država, a najveći problem je onlajn prodaja preko Fejsbuka i Instagrama.

Falsifikovani suplementi obično nastaju u improvizovanim laboratorijama, a često se dešava da uopšte nemaju aktivnu supstancu ili čak da sadrže neke materije koje su štetne po zdravlje.

Prim.dr Vesna Pantić-Palibrk iz Gradoskog zavoda za javno zdravlje ističe da se višestruko izlažemo riziku jer možda uzimamo proizvod iz potpuno nekontrolisane proizvodnje.

“Možda uzimate prevelike količine nečega ili nedovoljne količine nečega, zagađeno , i naravno da time izlažete svoje zdravlje riziku”, kaže ona.

Igor Špadier iz Grupacije proizvođača, uvoznika i distributera dijetetskih suplemenata navodi da su u takvim suplementima pronađeni ostaci cementa, otrova za pacove itd.

Ono što je važno je da na svakom pakovanju piše da je upisano u bazu Ministarstva zdravlja, što znači da je jedan takav proizvod prošao proceduru registracije i provere.

Na internet tržištu suplemenata u Srbiji identifikovane su 92 stranice na Fejsbuku i Instagramu, ali i skoro 7 hiljada oglasa na vebu preko kojih se prodaju dodaci ishrani koji nisu registrovani. Iako broj tih oglasa iz godine u godinu raste, ono što ohrabruje je da se broj kupaca ipak smanjuje.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two + thirteen =