“Moj vikend u Rumi”: Dom vojske u Rumi (1.deo)

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Vikend u Rumi” vodi Vas na najlepša mesta koja možete posetiti u ovom gradu.

Zgrada je podignuta 1912. godine u organizaciji “Hrvatski soko” sa ciljem da se sve kulturno-sportske organizacije rumskih Hrvata okupe na jednom mestu. Izgradnja je stajala tadašnjih 75000 austrijskih kruna, a glavni izvođač radova bio je Zvonimir Erbežnik. Jedna od zanimljivosti koja je ostala zabeležena jeste da je na otvaranju doma Milica Nikolajević, najstarija kći advokata dr Miloša Nikolajevića, recitovala pesmu Jovana Jovanovića Zmaja “Deda i unuk” po čijim motivima su urađene skulpture na fasadi.

Pretpostavlja se da je projekat izgradio Viktor Askman, koji je ujedno projektovao i zgradu stare Rumske gimnazije, a današnje zgrade OŠ “Dušan Jerković”. Zgrada se smatra remek- delom Jugendstila kao ugaona građevina, sa dva prizemna kraka, sa ulazom masivnom centalnom spratnom delu.

Za vreme Prvog svetskog rata zgrada je služila kao vojna bolnica. Posle Drugog svetskog rata zgrada je dodeljena na korišćenje JNA, da bi zvanično postala Dom JNA 28. septembra 1958. godine. U posleratnom periodu kratko je služila kao istražni zatvor Komande mesta.

Ovu zgradu neobične lepote mnogi su nazivali “rumski dragulj pomućenog sjaja”, jer je iz godine u godinu bila sve ruiniranija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × four =