“Moj vikend u Rumi”: Rimokatolička crkva Uzdizanja Časnog Krsta

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Moj vikend u Rumi” vodi Vas na najlepša mesta koja možete posetiti u ovom gradu.

Vreme nastanka crkve vezuje se za 1813. godinu i kao nepokretno dobro ima status spomenika kulture od velikog značaja. Crkva je jednobrodna klasicistička građevina, orijentisana u pravcu sever-jug. Posebna pažnja posvećena je dekoraciji severne strane, dok je na zapadnoj strani podignuta prostrana sakristija. Predstavu Uzdizanja Čanog Krsta, na glavnom oltaru, izveo je Vinsens Dojčer 1828. Za oslikavanje sv. Vendalina bio je zadužen Konstantin Pantelić 1841. godine, za Blagovesti mađarski slikar Peškija 1846. godine, dok su Bogorodica Imakulata i sv. Ivan Nepomuk, radovi nepoznatih autora.

Nekada je na istom mestu gde se i danas nalazi, bila rimokatolička crkva, ali nije bila dovoljno velika da primi sve vernike. Dosta manja, sagrađena od drveta, bez ukrasa i skromnija nego današnja.

Uobičajene je prostorne koncepcije sa polukružnom oltarskom apsidom, izduženim naosom i visokim zvonikom koji dominira pročeljem. Fasade su oživljene kombinacijom plitkih pilastera i paralelnih profilisanih venaca, čime je postignut sklad između vertikalne i horizontalne podele. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven − 4 =