“Moj vikend u Rumi” : Ruma centar grada

Portal Glas Nacije u serijalu tekstova “Moj vikend u Rumi” vodi Vas na najlepša mesta koja možete posetiti u ovom gradu.

Grad Ruma, smešten između Save i Dunava, u podnožju Fruške Gore i broji negde oko 30.000 stanovnika. Pro­stire se na površini od 582 km² i po veličini je četr­naesta opština u Vojvo­dini.

Ako Vas put navede u ovaj grad u Sremu obavezno posetite neke od najznačajnih kulturno istorijskih znamenitosti naše zemlje, a neki od njih su: Crkva Sabora Srpskih Svetitelja, spomenik kugi “Kipovi” , Rimokatolička crkva, Spomenik konju, Dom Vojske, Zavičajni muzej, Spomenik Revolucije.

Pored strogog centra grada u Rumi bi izdvojili pravoslavnu crkvu ( ikonostas je oslikao Uroš Predić), katoličku crkvu, Konjički centar, gde možete da uživate u čarima konjičkog turizma, kao i izletište Borkovac. Izletište izdvajaju dobro uređene staze, trim staza, vežbalište, mesta pogodna za odmor i roštilj. Hoteli se nalaze u istoimenom izletištu na samo 3 kilometra u centru grada, okruženi borovom šumom. Jezero Borkovac, nastalo veštačkim putem,predstavlja oazu mira gde se možete i kupati i kampovati. Mladi se često rashađuju na jezeru u letnjim mesecima i u restoranima uživaju u osvežavajućim napicima. Gradski bazen je opremljen po najsavremenijim standardima, a pogodan je i za porodice sa decom jer postoji i dečiji bazen.

Kulturni život se odvija na nekoliko lokacija: Kulturni centar, Zavičajni muzej, Gradska biblioteka, Gradsko pozorište Ruma. U tim ustanovama redovno se održavaju koncerti, likovne izložbe, promocije knjiga, pozorišne predstave, bioskopske projekcije…Jedna od većih manifestacija jeste Festival muzičkih društava Vojvodine.

Mnogobrojni kafići i restorani, prijatan narod, domaća kuhinja, hoteli i apartmani, privući će Vas da odvojite vreme i odmorite od svakodnevnice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 4 =