“Moj vikend u Rumi” : Zavičajni muzej

U Glavnoj ulici smešten je Zavičajni muzej kao riznica istorijskog bogatstva naroda koji su živeli na ovim prostorima. Muzej se nalazi u jednoj od najstarijih zgrada, sagrađenoj 1772. godine.

Svake godine se u njemu održi čitav niz kulturnih manifestacija, koje ponekad izlaze iz okvira striktno muzejske delatnosti. Ukupan fond muzeja iznosi preko 10.000 jedinica. Najbrojnije zbirke su istorijska, arheološka i likovna, dok su tehnička i etno zbirka u fazi konstituisanja. Muzej je kompleksnog tipa, koji obavlja i funkciju gradske galerije. 

Svake godine organizuje se Likovna kolonija „Borkovac”, koja je pokrenuta 1968. godine. U njoj učestvuju umetnici iz čitave Jugoslavije, kojima društvo prave i grupa lokalnih autora. Dela sakupljena tokom trajanja Kolonije čuvaju se u Muzeju i predstavljaju okosnicu Likovne zbirke. Na oktobarskoj izložbi, najuspešnijem umetniku se dodeljuje Plaketa Milivoj Nikolajević i prilika da se organizuje samostalna izložba.

U stalnoj postavci Muzeja prikazan je razvoj kulture i civilizacije na teritoriji grada Rume i okoline od praistorije do danas. Biblioteka je opremljena sa velikim brojem knjiga, a dve stalne postavke su i likovna dela Legat Milivoja Nikolajevića i spomen zbirka doktora Romana Soretića. Muzej ima i spomen zbirke rumskih umetnika Fedora Feđe Soretića i Branislava Makeša, kao i spomen zbirku slikara Milana Laješića.

Muzej raspolaže sa 500 kvadratnih metara korisnog prostora u kojem su četiri izložbene prostorije, na svakom spratu po dve, kao i lapidarijumom koji se nalazi u dvorištu. Zgrada je primer “graničarske kulture” i nalazi se pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja.

U prostrorima Muzeja se priređuju izložbe drugih umetnika, koncerti, promocije i drugi umetnički programi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten + 13 =