Na današnji dan 22. jun

1535 Mesec dana nakon što ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu je pogubljen Džon Fišer (John Fisher). On je odbio da prizna kralja Henrija VIII (Henry) za poglavara novoformirane Engleske crkve.

1757 Rođen je britanski istraživač Džordž Vankuver (George Vancouver), koji je plovio sa kapetanom Kukom (Cook) 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno su značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805 U Djenovi je rodjen italijanski političar i revolucionar Djuzepe Macini (Giuseppe Mazzini), jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobodjenje i ujedinjenje Italije.

1815 Nakon poraza kod Vaterloa Napoleon Bonaparta (Bonaparte) abdicirao je drugi i poslednji put.

1826 U Panami je, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres čiji je cilj bio ujedinjenje južnoameričkih republika.

1826 Rodjen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobadjanja Srbije od turske vlasti (“Dva idola”, “Bunjevka”, “Darak”, “Srpkinja”).

1874 Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894 Afrička država Dahomej (Benin) je postala francuska kolonija.

1898 Rodjen je nemački pisac Erih Marija Remark (Erich Maria Remarque). Postao je poznat po antimilitarističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1906 Rodjen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder (Billy Wilder). Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji (“Bulevar sumraka”, “Sabrina”, “Ljubav popodne”, “Svedok optužbe”).

1914 Srpski kralj Petar Karadjordjević povukao se s vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. kralj.

1940 Francuska je u Drugom svetskom ratu potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mestu u kojem je francuski maršal Foš (Foch) 1918. godine primio kapitulaciju Nemačke posle Prvog svetskog rata; general De Gol (Gaulle) sastavio je u Londonu vladu Slobodne Francuske.

1941 Počela je operacija “Barbarosa” u Drugom svetskom ratu u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale SSSR duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora; Italija i Rumunija su objavile rat SSSR-u.

1941 Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije.

1965 Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1969 Umrla je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland (Judy), koja se kao devojčica proslavila ulogom u filmu “Čarobnjak iz Oza” za koju je dobila Oskara.

1987. Umro je američki filmski glumac i igrač Fred Aster (Astaire) koji se proslavio u holivudskim muzičkim filmovima sa partnerkom Džindžer Rodžers (Ginger Rogers).

1994 Predstavnici Rusije potpisali su u sedištu NATO u Briselu program ove vojne alijanse “Partnerstvo za mir”.

2000 Američka svemirska letelica “Marsov osmatrač” otkrila je naznake o postojanju vode na Marsu.

2001 Nemačka je počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

2001 Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene antisekularne aktivnosti. Mesec dana kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom “Saadet”.

2003 U okviru druge posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle Drugi prvi put je posetio Republiku Srpsku.

2005 Italijanski sud osudio je u odsustvu 10 bivših nacista SS oficira na doživotni zatvor zbog učešća u ubistvu 560 toskanskih seljana iz mesta Sant’Ana di Stacema. To je bio jedan od najstrašnijih masakara u Italiji tokom II svetskog rata.

2009 Medjunarodni sud za zločine počinjene u Ruandi osudio je bivšeg visokog funkconera Ruande Kaliksta Kalimanzira na 30 godina zatvora zbog genocida.

2012 Pakistanski parlament izabrao za novog premijera Radžu Perveza Ašrafa koga je na tu funkciju predložila vladajuća koalicija, uprkos optužbama da je umešan u korupciju.
{YTVideo1}

beta

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one + 8 =