Najlepša tajna Evrope

Ljubav prema prirodi, zaboravljenim zanatima i uživanje u dobroj kuhinji na ovom mestu su svakodnevnica.

Val Badia u južnom Tirolu često se naziva “Srcem Dolomita”. Široka dolina okružena je parkovima prirode Fanes Senes Braies i Puez Odle, a pogled na veličanstvene dolomitske Lagazuoi (2.835 m), Piz Boè (3.152 m) i Saso di Santa Kroce (2.907 m) ostavlja utisak da ste u veličanstvenom muzeju skulptura na otvorenom, piše Pun kufer.

Dolinu preseca potok Gadera, što pojačava bajkovitost pejzaža, ali i objašnjava nemačko ime doline, Gadertal.

Val Badia jedna je od dolomitskih dolina u kojima se još uvek govori ladinski jezik. To je retoromanski jezik, kojim danas govori više od 30 hiljada izvornih govornika.

Pretpostavlja se da je dolina Badia bila naseljena već u predrimsko doba, a ladinski se očuvao zahvaljujući izolovanom položaju, koji je uticao na kulturu i oblikovao tradiciju.

Ljubav prema prirodi, umešnost u zaboravljenim zanatima i uživanje u dobroj kuhinji primetiće svaki putnik koga put dovede u neko od ladinskih sela.

U mestu San Martino in Badia otvoren je Muzej Ladina u kojem ćete dobiti odgovor na sva pitanja o ovom zanimljivom narodu koji je vekovima ostao “zarobljen” u Dolomitima, steći pojam o važnosti ove doline za život i sigurno naučiti nešto novo o njihovoj kulturi i jeziku.

Ako se zasitite uzbrdica, prolutajte zaseocima susednih opština (Corvara, La Val, San Martino u Badiji i Marebbeu) gde planinski život i kultura Ladina progovaraju iz svake kuće. I pokušajte zamisliti kako je ovde izgledao život u doba Rimljana… ili pre samo sto godina.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 + 18 =