Najteže je uganuće zgloba kad pukne ligament

Prvi stepen distorzije skočnog zgloba je kada je samo istegnut ili nagnječen ligament – kaže Marija Mišić, fizioterapeut iz ordinacije “Fokus fizikal”.

 

pixabay
pixabay

 

UGANUĆE skočnog zgloba je najčešća letnja povreda. Više boravka u prirodi, šetnja po neravnom terenu ili podlozi, kao i sportske aktivnosti glavni su uzroci izvrtanja ovog dela noge. Jačina bola, prisutnost otoka, hematoma i otežano oslanjanje upućuju na težinu povrede.

 – Prvi stepen distorzije skočnog zgloba je kada je samo istegnut ili nagnječen ligament – kaže Marija Mišić, fizioterapeut iz ordinacije “Fokus fizikal”. – Ovo stanje praćeno je blagim bolom, bez otoka ili sa malim otokom i moguće je oslanjati se na nogu. Drugi stepen karakterišu jači bol, otok i ograničena pokretljivost samog zgloba, jer je došlo do delimičnog naprsnuća ligamenta. Najteža povreda je pucanje ligamenta što izaziva jak bol, podliv, otok i nemogućnost oslanjanja na nogu.

Naša sagovornica savetuje da ako je reč o uganuću prvog stepena, upaljeni zglob bi trebalo masirati ledom i mirovati koliko god je moguće. Oporavak traje sedam dana. Za drugi stepen neophodno je mirovanje i podizanje noge iznad nivoa srca. Takođe, važne su i hladne masaže, tako što se zaledi voda u čaši od kiselog mleka sa kašikom. Kružnim pokretima na bolnom mestu se radi masaža, dok se ne pojavi crvenilo kože i utrne tretirano mesto. Posle toga zglob se uvija u peškir, pa u ćebe i tako drži narednih 40 minuta. U slučaju najtežeg stepena povrede najbolji izbor je primena lasera, struje ili magneta – metode koje deluju na ćelijskom nivou i imaju cilj da smanje otok, bol i poboljšaju prokrvljenost i regeneraciju mekih tkiva. U slučaju težih uganuća, oporavak traje mesec dana, a ukoliko se povreda ne leči pravilno najčešće se ubrzo ponovi.

 

 

 

 

Izvor:Novosti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × 5 =