NAJVAŽNIJI ZADACI U NOVOJ GODINI: Mir, ekonomija, energetika! Biće nam potrebna sreća, ali i još veći rad, još više energije i entuzijazma!

NAJVAŽNIJI ZADACI U NOVOJ GODINI: Mir, ekonomija, energetika! Biće nam potrebna sreća, ali i još veći rad, još više energije i entuzijazma!

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da će Srbija i u 2023. godini voditi nezavisnu, neutralnu i suverenu politiku u najboljem mogućem interesu države i naroda. U uslovima neobjavljenog trećeg svetskog rata, u trenutku dok se i najveće evropske ekonomije suočavaju sa recesijom, rekordnom inflacijom i brojnim problemima, Srbija godinu završava sa najviše direktnih, stranih investicija, sa najvećom prosečnom platom i najmanjom stopom nezaposlenosti u modernoj istoriji, sa najviše infrastrukturnih projekata koji se i rade i grade – od autoputeva i brzih saobraćajnica, preko brzih pruga do metroa i novih bolnica…

Hoćemo li i 2023. nastaviti da ređamo državne, ekonomske pobede? To, kaže premijerka, u ovom trenutku najviše zavisi od razrešenja krize na Kosovu i Metohiji.

– Prioritet politike predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije jeste zaštita Srba na Kosmetu. Kada su u pitanju životi ljudi, tu ne sme i ne može biti nikakvih kompromisa… Sve što je Kurti uradio u 2022. godini pokazuje njegovu strašnu bahatost, bezobzirnost i nepoštovanje osnovnih ljudskih prava Srba, ali i drugih nealbanaca na KiM. Godina je, da vas podsetim, počela tako što je on zabranio pravo glasa Srbima, a završava se kidnapovanjem nevinih Srba i zabranom ulaska patrijarhu Porfiriju, što je nečuveni skandal i strašan bezobrazluk… Posle svega što je Kurti uradio, mi danas samo zahvaljujući predsedniku Vučiću imamo mir. On je našao u sebi dovoljno snage da na sve provokacije i jednostrane poteze, na sva kršenja svih sporazuma od Briselskog do Vašingtonskog, odgovori na najpametniji mogući način kako bi sačuvao mir, Srbe na Kosovu i istovremeno međunarodnoj zajednici poslao poruku da imamo jasne crvene linije. Čuvaćemo mir, skoro po svaku cenu. Skoro. Pregovaraćemo, razgovaraćemo, tražićemo kompromis, ali nikada više neće biti pogroma i ‘Oluje’.

* Imamo li mi danas iskrenih saveznika na Zapadu?

– U našim rukama su argumenti, na našoj strani je međunarodno pravo… Mi smo došli do toga da danas gotovo svi na Zapadu kažu kako Briselski sporazum mora biti implementiran, kako ZSO mora da se formira. I mi čekamo sada da to vidimo. Očekujemo da se već u prvim danima 2023. pređe sa reči na dela.

informer

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × one =