NAMIRNICE KOJE DOPRINOSE DOBROM RASPOLOŽENjU

Kada smo neraspoloženi ili osetimo pad energije najčešće posegnemo za čokoladom jer je veoma ukusna i poznato je da smanjuje anksioznost i stres. Međutim, mnogo čokolade nije dobro po zdravlje, zato predležemo da u tim situacijama posegnete za namirnicama koje mogu da vam poprave ne samo raspoloženje već i zdravlje. Da li ste znali da se nakon konzumiranja određenog voća i povrća možete osećati mnogo bolje, kao i posle čokolade?

Koje su to namirnice koje podstiču dobro raspoloženje, koje u ovom periodu godine možete nabaviti na pijaci?

Zeleno lisnato povrće je odličan izbor. Napravite salatu od svežeg spanaća jer on obiluje vitaminom B koji doprinosi dobrom raspoloženju. Takođe kelj i blitva su sjajan izbor, sadrže magnezijum koji nam daje energiju i podiže raspoloženje. Konzumirajte avokado jer on povećava nivo serotonina, obiluje vitaminom B i kalijumom.
Kada je u pitanju voće, u ovom trenutku na pijacama (između ostalog) možete nabaviti pomorandže, mandarine, grejpfrut i druge citruse, njihova konzumacija će uticati ne samo na vaše dobro raspoloženje, već i na imunitet. Ne zaboravite na veoma ukusne banane, one mogu biti odlična užina ili poslužiti kao baza za smuti u koji možete dodati spanać. Šaka lešnika ili badema pomoći će da izbegnete nagle promene raspoloženja, pored toga ovo koštunjavo voće brzo će podići i nivo vaše energije. Ako ste ljubitelj sušenog voća, u tom slučaju birajte sušene višnje i trešnje jer su sjajan saveznik u borbi sa stresom. Još uvek je aktuelna domaća zimnica, na pijaci možete pazariti domaće slatko od ovog voća, kašičica slatka će vas sigurno oraspoložiti.
Skuša, losos i sardine su svršene namirnice za dobro raspoloženje, uvek su dostupne (sveže ili uslužno pripremljene) u ribarnicama na pijaci.

Sad kada ste sazanali koje namirnice doprinose dobrom raspoloženju, krenite na pijacu! Sigurni smo da će vam već sama šetnja i vedra pijačna atmosfera izmamiti osmeh i doprineti da se lepo osećate.

Sve što mi treba je #napijaci

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

10 − one =