NAMIRNICE KOJE UBLAŽAVAJU STRES

Stres je često razlog pada imuniteta, on može nastati i kao posledica neadekvatne ishrane ili nedovoljnog unošenja tečnosti. Pravilna ishrana je od velike važnosti kada je u pitanju borba sa stresom, neke namirnice koje uvek možete naći na pijacama mogu vam pomoći u tome.

Uravnotežena i izbalansirana ishrana utiče na zdravlje oraganizma u celosti, ali ima veoma važnu ulogu u smanjenju stresa koji se nagomilava u organizmu. Potrebno je da obratite pažnju kakvu hranu konzumirate jer određene namirnice ublažavaju stres, dok ga druge intenziviraju. Postoje namirnice koje posdstiču dobro raspoloženje i koje se preporučuju ljudima koji su često pod stresom, potrudite se da se što češće nađu na vašoj trpezi jer je to prirodan i najzdraviji put da pomognete vašem organizmu. Pristupačne su i na pijacama ih možete naći tokom cele godine.

Poznato je da mahunarke i lisnato zeleno povrće obiluju folnom kiselinom koja pozitivno utiče na raspoloženje. Preporuka je da se bar jednom nedeljno na vašoj trpezi nađu blitva, brokoli, spanać, sočivo, boranija. Slatki krompir (batat), jaja posebno žumance, masna riba, prešun i beli luk su odličan izbor.
Da li ste znali da je crvena paprika kojoj je upravo sezona u punom jeku odličana namirnica za opuštanje? Pored toga što od nje možete pripremiti brojna omiljena jela i salate, ona ublažava nesanicu i loše raspoloženje. Paprika obiluje sastojcima koji pomažu u smanjivanju anksioznosti i štiti organizam od posledica sresa. Bogata je vitaminom B6 koji učestvuje u proizvodnji hormona sna, melatonina, ali i serotonina hormona sreće, pa će vam paprika osim ukusnog obroka biti i doza opuštanja u napornom danu.
Takođe, namirnice koje su bogate selenom smanjuju stres i utiču na dobro raspoloženje. Najviše selena ima u koštunjavom voću i morskim plodovima. Za užinu se počastite šakom badema, indijskog oraha ili lešnika, to će doprineti da budete opušteniji. Bar dva puta nedeljno konzumirajte ribu ili morske plodove, ubrzo ćete primetiti brojne zdravstvene benefite. Najbolje voće za borbu protiv stresa je borovnica jer štiti nerve i bori se sa stresom.
Suvo voće poput grožđa, smokvi, kajsija i šljiva pored toga što je puno hranljivih materija, vitamina, minerala, deluje dobro na raspoloženje jer organizmu daje potrebnu energiju i deluje umirujuće. Pri tome je odličan izbor za užinu ili zamena za slatkiše.
Ako osetite da ste umorni i da vam često pada koncentracija, napravite kratku pauzu i popijte čašu vode. Ona će aktivirati deo mozga koji je zadužen za smirenje i opuštanje pa ćete tako doprineti smanjenu napetosti. Blagi biljni čajevi i sveže ceđeni sokovi se preporučuju kod umora.
Kažu da je za sve smeh najbolji lek, našalite se sa duhovitim kolegama, to će vam mnogo pomoći da se opustite. U slobodno vreme slušajte omiljenu muziku, bavite se sportom, hobijem, uživajte uz dobru knjigu, film i naravno u društvu porodice i prijatelja. Kad god imate priliku šetajte u prirodi ili po obližnjoj pijaci na kojoj možete nabaviti potrebne namirnice ali i opustiti se uživajući u vedroj atmosferi, šarenim tezgama, muzici uličnih svirača i pokojoj šali, jer se na taj način uključuju sva čula i vaš organizam lakše dolazi u fazu u kojoj se oslobađa napetosti.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twelve + 10 =