NAPRAVITE VAŠE „SLATKE TEGLE“

Ukoliko želite da svežinu omiljenog letnjeg voća sačuvate za zimske dane, pravi je
trenutak da iskoristite kajsije, maline, kupine, borovnice ili višnje, i pripremite
slatke teglice. One ne samo da mogu poslužiti kao ukusan doručak, užina ili preliv za
desert, već mogu biti i autentičan poklon. Postoje brojni recepti za pripemu slatke
zimnice. Mi vam predlažemo najjednostavnije, koji vam neće uzeti mnogo vremena, a
svaki zalogaj će doneti mnogo zadovoljstva.

Prvi korak ka slatkoj zimnici i za mnoge najomiljeniji, je odlazak na jednu od
beogradskih pijaca u nabavku, jer su one pravo mesto na kom možete izabrati zdrave,
sveže i zrele plodove.

Najbolje je da prodavcu kažete za koju namenu birate voće, a oni
će vam predložiti sortu i ponuditi plodove potrebne zrelosti. Ukoliko prvi put
pripremate slatku zimnicu, ljubazni prodavci će vam rado dati i dobar savet i recept.
Kupljeno voće dobro očistite i operite. Pripremite duboku posudu/lonac za kuvanje koji
ćete do pola napuniti voćem, kao i sterilisane tegle u koje ćete sipati slatku zimnicu i
uživajte u pripremi koja sledi.

Džem od kajsija
Džem od kajsija je nešto što se podrazumeva da imamo u kući. Ukoliko ste odlučili da ga
sami pripremite za par teglica biće vam potrebno 3 kg kajsija i 1,5 kg šećera (ukoliko
volite kiseliji džem 1,2 kg je sasvim dovoljno). Oprane, od koštica očišćene polovine
kajsija poređajte u duboku šerpu ili lonac, pospite šećerom i ostavite da odstoje par
sati da bi kajsije pustile svoj prirodan sok. Potom stavite šerpu na ringlu i na najjačoj
temperaturi uz mešanje kuvajte oko pola sata, zatim smanjite temperaturu na minimum.


Kašikom odstranite penu koja se javlja prilikom kuvanja da se džem ne bi pokvario. U
ovoj fazi kuvanja džem se najviše zgušnjava, zato je važno da ga i dalje mešate. Da bi
proverili njegovu gustinu kapnite malo džema na hladan tanjir. Ukoliko je smesa retka
kuvajte ga još par minuta, a ako se zgusne prilikom ove probe dovoljno je kuvan.
Kutlačom prebacite skuvan džem u vruće tegle koje ste predhodno dobro oprali,
sterilisali i osušili. Napunjene tegle ubacite na pola sata u rernu, na temperaturu
od oko 100 C. Zatim ih poklopite i okrenite ih naopako i ostavite u tom položaju preko
noći da se vakumiraju. Ukoliko želite da džem ima svetliju boju, to možete postići ako
ga pripremate od krupnijih plodova i ako ga kraće kuvate.


Slatko od višanja
Ukoliko i vi volite neodoljivo slatko od višanja, možda je ovo leto prava prilika da ga
napravite sami. Na pijaci birajte čvršće plodove, da se tokom kuvanja ne bi raspale.
Količinu odredite sami, osnova je da na 1 kg višanja ide 1 kg šećera i 1 dcl vode.
Višnje dobro operite, odstranite preteljke i koštice. U dublju šerpu sipajte vodu i
šećer, kada provri dodajte višnje i kuvajte oko pola sata. Povremeno lako protresite
šerpu, nemojte mešati da se višnje ne bi raspale. Ako se pojavi pena tokom kuvanja,
odstranite je kašikom. Da li je slatko kuvano i dovoljno gusto proverite tako što ćete
jednu kašiku slatka staviti na tanjirić i sačekati da se ohladi, tako ćete znati da li
ima dovoljnu gustinu ili je potrebno da ga još malo kuvate. Skuvano slatko ostavite da
prenoći u šerpi koju ste prekrili mokrom, isceđenom krpom. Sutradan ga sipajte u
sterilisane tegle, zavrnite poklopac i odložite na hladno i tamno mesto. Na tegle
zalepite nalepnice sa nazivom slatka i datum kada ste ga napravili.

Slatka zimnica koju ste pripremili zasladiće vam dane tokom narednih meseci i svojom
aromom oduševiti porodicu, ali i obogatiti kolače, torte i palačinke koje budete
pripremali. Malo džema na parčetu hleba može biti savršen doručak ili užina, dok je
posluživanje domaćeg slatka gostima tradicionalan način ukazivanja dobrodošlice.
Takođe, teglica slatka ili džema koje ste upravo vi pripremili može biti i predivan
poklon u mnogim prilikama.
Pravi je trenutak da već sada uzmite ceger u ruke i posetite vašu omiljenu beogradsku
pijacu i kupite potrebno voće za vaše slatke teglice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two + 15 =