Naređenje koje 97 miliona Kineza ne može da odbije

Pre početka Svekineskog nacionalnog kongresa, zaposlenima u revizorskoj kući EY Kina, članovima Komunističke partije, naloženo je da na reverima nose bedž.
Zahtev je upućen članovima stranke, njih 97 miliona, u drugim preduzećima. To je znak jačanja uticaja Partije u preduzećima, privatnim i stranim, malim i velikim.

Pre nekoliko godina, u okviru projekta partijskog sekretara Si Đinpinga, administracije su dobijale zahteve za formiranje partijskih ćelija, koje su dobile ovlašćenja da direktno utiču na poslovne odluke. To, očekivano, nije dovelo do poboljšanja poslovanja.

Finansijska tržišta su bila razočarana niskom inflacijom – da, bore se sa njom u NR Kini – prošlog meseca, samo 1%, najniže u godini, pa su već vidljivi sumorni oblaci deflacije, koja ostaje kod proizvođača. Cene su pale za 1,4 odsto. Kinezi i Kineskinje nisu skloni trošenju, pa je tražnja manja. Prodaja ličnih vozila pala je u prva dva meseca ove godine za 20 odsto. 

U prva dva meseca ove godine izvoz je smanjen za 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz zabeležio pad od 10,2 odsto (7,5 odsto u decembru). 

NRK se suočava sa nizom ekonomskih problema, u Srednjem kraljevstvu više nije uvek sunčano, a dodatna nevolja je što su akcije nekretnina na putu ka medveđem tržištu (stanje na berzi u kome vrednost imovine pada) kako optimizam investitora zbog mera podrške Pekinga bledi, prenosi Blumberg. Udarac koji je izazvao skoro kolaps giganta nekretnina Evergrande nastavlja da odjekuje sektorom. 

Tome treba dodati i rast nezaposlenosti među mladima, zbog čega je odlazeći premijer Li Kećijang na Kongresu govorio o otvaranju 12 miliona radnih mesta. 

Lokalne vlasti su dodatna ekonomska prepreka jer je, kako procenjuje S&P, dve trećine ovih organa zaduženo za više od 120 odsto prihoda. Fajnenšel tajms prenosi informacije Kineske akademije fiskalnih nauka, koje su otkrile da su lokalne samouprave bez novca prošle godine veštački povećale prihode prodajom delova zemlje sopstvenim investicionim telima. Više od polovine od 2,2 triliona renminbija (316 milijardi dolara) stambenog zemljišta koje su lokalne kineske vlasti prodale 2022. godine bilo je u ovom sumnjivom modelu, tako da bi mnoge transakcije mogle da budu lažne i služe samo u knjigovodstvene svrhe, dok novca jednostavno nema. 

Si nije obeshrabren lošim vestima iz partijskih organa i odlučan je da nastavi u tom pravcu. Tokom Kongresa je potvrđeno da će vlada ojačati proces kontrole privatnih kompanija korišćenjem “zlatnih akcija”. 

Volstrit džornal tumači da je 2013. Si pristao – tada je tek došao na vlast – da smanji udeo vlade u privatnim kompanijama zadržavanjem “posebnih upravljačkih akcija” (zlato). Sada ih aktiviraju i na osnovu njih, iako se ponekad radi o 1% udela, vlada zauzima mesto u odboru i direktno utiče na poslovne odluke. Rojters je 13. januara izvestio da je vlada stekla manjinski udeo sa posebnim pravima u dve lokalne jedinice tehnološkog giganta Alibabe. Dodajte tome i sekretara stranke (prošle godine je oko 37% kompanija navedenih u Šangaju i Šenženu promenilo svoje statute da bi formalizovali ulogu partijskih komiteta u kompanijama: 2018. bilo ih je 6%) i nezavisnost privatne kompanije je oslabljena. Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je prošlog meseca za CBS njuz: “U Kini zaista nema razlike između privatnih kompanija i države”. 

U govoru u Kongresu u ponedeljak, Si je izložio put, rekavši da želi da privatne kompanije budu bogate, ali i da koriste svima i da dele odgovornost sa državnim preduzećima za boljitak svih ljudi. Više ne koristi frazu “zajednički prosperitet” jer je podsećala na doba Mao Cedunga, ali je sadržaj isti. Na sastanku iza zatvorenih vrata sa vladinim savetnicima koji predstavljaju poslovni sektor, on je pozvao kompanije i preduzetnike da pokažu “patriotizam” i aktivno se uključe u dobrotvorne inicijative, preneo je Rojters. Drugim rečima, dajte nam novac da ga podelimo onima kojima je potreban. 

Kongres je već doneo odluke o formiranju posebnih komisija pod direktnom partijskom kontrolom koje će kontrolisati finansijsko tržište i tehnologiju. Centralna finansijska radna komisija će preuzeti regulaciju industrija kao što su bankarstvo i osiguranje, pri čemu će neka od ovlašćenja centralne banke izgubiti uticaj. Očekuje se da će ga voditi Ding Ksuekijang, bivši šef kabineta Sija. Kineski car je nekada imao moć nad svime pod nebeskom kapom. Si želi prvo da kontroliše sve u NR Kini, a onda će uslediti i ostatak onoga što je pod nebeskom kapom. 


b92Kineski nacionalni kongres je već obavešten da će se prošlogodišnja praksa nastaviti i da će rast budžeta za odbranu (7,2 odsto) biti veći od očekivanog ekonomskog napretka (5 odsto). Krajem prošle i početkom ove godine, Peking je inicirao promenu svog diplomatskog učinka, smenjen je portparol Džao Liđijan, oličenje agresivne diplomatije poznato kao “vuk”. Stigao je i novi ministar spoljnih poslova Ćin Gang, donedavni ambasador u SAD, a bilo je reči o ofanzivi kineskog šarma. Ćin je sve ovo lepo zakopao na Kongresu, rekavši da se nastavlja jaka borba za kineske interese i da će zbog toga budžet službe spoljnih poslova porasti za 12,2% (prošle godine rast je bio 2,4%): iznosiće 8 milijardi dolara.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 3 =