“Naredio Vučić. Imajući u vidu Ukrajinu…”

Beograd — Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao naredbu za podizanje borbene gotovosti odmah nakon što su uočeni dronovi.

Ti dronovi su ulazili na teritoriju centralne Srbije sa Kosova, objašnjeno je ranije.

Vučević kaže da je odluka o podizanju borbene gotovosti doneta “imajući u vidu iskustva na ukrajinskom frontu”, da ne bi dolazilo do administrativnih kašnjenja u lancu komande.

Vučević rekao je za RTS da je više bespilotnih letelica uočeno, bila su različita kretanja, ali migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova – vršili su policijsko patroliranje.

Vojska može i sa helikopterima, topovima, avionskim mitraljezima da odgovori na ove izazove, rekao je Vučević. Nije pitanje samo ulaska dronova u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja preko Topličkog i Nišavskog okruga, istakao je ministar Vučević.

Bespilotne letelice snimale su juče aktivnosti u Kopnenoj zoni bezbednosti i dve kasarne.

Dronovi su nadletali područje Merdara i okolinu Raške. Premijerka Ana Brnabić istakla je, gostujući na RTS-u, da podizanje borbene gotovosti Vojske ima veze sa tim incidentom i da je reč o pitanju bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i problemima koji postoje u našoj autonomnoj pokrajini.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da pethodna tri dana Vojska uočava određene objekte, bespilotne letelice ili dronove koji se kreću na liniji administrativnog razdvajanja centrealne Srbije u Kopenenoj zoni bezbednosti i sa povremenim ulazima na teritoriju centralne Srbije.

Vučević kaže da je reč o pokušajima da se vrši osmatranje položaja jedinica VS i određenih vojnih kasarni.

Nije pitanje samo ulaska u Raški okrug, VS je uočila određene objekte i u pravcu kretanja prkeo Topličkog i Nišavskog okruga, kaže ministar Vučević.

Ukazuje da je predsednik Republike kao vrhovni komandant izdao izvršnu naredbu da svaki takav objekat bude eliminisan.

“Štitićemo nebo koje je pod kontrolom VS – nebo koje se pokriva našim sistemima, u skadu sa Rezolucijom 1244 i Kumanovskim sporazumom – biće sigurno za sve građane Srbije”, dodaje ministar.

Vojska ima i kapaciteta i sposobnosti da odgovori na svaki zadatak, podvukao je Vučević.

“Da bismo razbili nejasnoću, naši lovci, migovi-29 nisu patrolirali zbog dronova, imamo druge procedure kako se postupa u tim situacijama – vršili su redovno policijsko patroliranje, kontrolu našeg neba, Vojska može i sa avionskim mitraljezima, helikopterima, topovima, i drugim sredstvima da odgovi na ove izazove”, dodaje ministar odbrane.

Ne mogu da kažem čiji su dronovi, dolaze sa teritorije KiM, kaže Vučević.

“Sve se to odvbija u kontekstu nadzora i pokušaja praćenja aktivnosti Vojske Srbije na teritoriji koja je pod našom kontrolom, VS postupa u skladu sa smernicama vrhovnog komandanta”, napominje ministar.

“U toku immao velike vežbe koje su nazvani Manevri 22, očekujem da sutra predsednik Republike posetiti deo jedinica na Pasuljanskim jedninicama i uveri se kako teku vežbe”, kaže Vučević.

Kaže da je iz Prištine bilo mnogo netačnih naslova, da se Vojska Srbije koncentriše na administartivnim linijama. “Praveći bauk od toga neko pokušava da kroz to špijuniranje dođe do nekih informacija”, istakao je Vučević.

Vojska radi svoje aktivnosti kako je zacrtanao i čuva svoje oružje i oruđe, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, Vojska je ključni atribut države, to je oružana sila, to nije društvo ljuboitelja markica, to je oružana sila koja brani državu.

Predsednik Republike je izdao naredbu o podignutom stepenu borbene gotovosti i Vojska mora da bude srpemna da izvrši svaku naredbu, ističe Vučević.

Ako se uoči dron biće eleiminsan ili pod našom kontrolom, naveo je ministar odbrane.

Zbog nedogovornog ponašanja administracije u Prištini, zbog napuštanja koncepta dijaloga, inisistiranja na tome da je pitanje registarskih tablica stvar njihove administracije može da se ugorzi bezbednost i Srbija mora da reaguje, dodao je on.

Poruka je da nema nove Oluje, novog Bljeska. Ovo nisu video-igrice, bolje hiljadu dana za pregovaračkim stolom nego jedna sat u rovu, to ne znači da se plašimo, kaže on.

Pozivamo Prištinu i zemlje Kvinte da vrate Prištinu za pregovarački sto, da prestane politika jednostarnih odluka, napominje Vučević.

“Migovi-29 patroliraju nad našim nebom, imamo pravo da kontrolišemo svoje nebo. Ne dižemo migove-29 za dronove”, zaključio je Vučević.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven + 7 =