NBS: Odluka MMF-a potvrda kredibilne ekonomske politike

Beograd — Narodna banka Srbije je prokomentarisala odluku Odbora izvršnih direktora MMF-a da odobri Srbiji novi program saradnje savetodavnog karaktera.

“To je još jedna potvrda kredibilne ekonomske politike Srbije”, ocenila je NBS u saopštenju.

MMF je odobrio Srbiji novi program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI), a koji, kao i prethodni, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.

“Novi program se nadovezuje na prethodni, koji je uspešno završen u januaru ove godine, i predstavlja nastavak saradnje kroz partnerski odnos koji Srbija ima s Međunarodnim monetarnom fondom. Program predstavlja i potvrdu da Srbija vodi uspešnu i kredibilnu ekonomsku politiku, koju prepoznaje i jedna od najznačajnijih međunarodnih finansijskih institucija”, izjavila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Kako se navodi u saopštenju NBS, cilj savetodavnog programa jeste podrška bržem privrednom oporavku Srbije od efekata pandemije, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti i sprovođenju ambicioznog plana strukturnih reformi radi podsticanja visokog, inkluzivnog i održivog rasta u srednjem roku.

To uključuje učvršćivanje okvira fiskalne politike, jačanje upravljanja državnim preduzećima, razvoj tržišta kapitala, dalje jačanje procesa dinarizacije, poboljšanje pružanja socijalne pomoći, kao i prelazak na zelenu ekonomiju.

“I u narednom periodu naši prioriteti ostaju isti – stabilnost i održiv i ubrzan privredni rast, uz dalji rast životnog standarda građana”, istakla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Aranžman je odobren za period od 30 meseci, a napredak dogovorenog ekonomskog programa pratiće se putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima će se ocenjivati njegovo sprovođenje.

Instrument za koordinaciju politike predstavlja mehanizam podrške MMF-a zemljama članicama, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Namenjen je zemljama posvećenim reformama, a dogovara se radi podržavanja odgovarajućeg ekonomskog programa, kada zemlja nema tekućih ni potencijalnih platnobilansnih problema, podseća se u saopštenju NBS.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 − 5 =