“Ne damo sirovi litijum, hoćemo da ga prerađujemo”

Afričke zemlje žele veći deo kolača od vađenja litijuma.

Afričke zemlje bogate litijumom, uključujući Zimbabve i Namibiju, pokušavaju da razviju industriju prerade kako bi više zarađivale na snažnoj globalnoj potražnji za ključnom sirovinom za baterije. Automobilska industrija okreće se proizvodnji električnih vozila, što je povećalo potražnju za litijumom i njegove cene.

Glavni svetski proizvođač i prerađivač litijuma je Kina, a zapadne vlade i međunarodne kompanije pokušavaju da promene odnos snaga i vide priliku u afričkim rezervama. Afričke zemlje, pak, žele više da zarađuju na svojim resursima, što bi podrazumevalo ne samo njihovo vađenje nego i oplemenjivanje, odnosno preradu pre izvoza.

“Govorimo sami sebi da ako imamo minerale koje svi žele, moramo se pobrinuti da ih u najmanju ruku drugačije vadimo, a ne kao do sada”, rekao je namibijski ministar rudarstva Tom Alweendo u intervjuu za Rojters. Cene litijuma su se prošle godine udvostručile

“Tražit ćemo da se litijum koji se iskopa u našoj zemlji da se kod nas i preradi”, rekao je Alweendo. Afrička proizvodnja litijuma će se brzo povećati u ovoj deceniji, s ovogodišnjih 40.000 tona verovatno na 497.000 tona u 2030. godini, prema procenama kompanije za trgovinu sirovinama “Trafigure”. Većina litijuma vadi se u Zimbabveu.

Cene litijuma u prošloj godini su se više nego udvostručile zahvaljujući potražnji proizvođača industrije električnih vozila koja je nadmašila ponudu. Zimbabve je u decembru zabranio izvoz sirovog litijuma kako bi zaustavio krijumčarenje.

“Planiramo da dozvolimo samo izvoz koncentrata”, rekao je za Rojters ministar rudarstva Winston Chitando Zimbabvea.

“Zahvaljujući zabrani došli su nam drugi investitori koji koji žele da rafinišu minerale litijuma i razviju ih do faze koncentracije”, rekao je Chitando Zimbabvea. “Prihod ćemo iskoristiti za razvoj domaće prerade”

Projekt rudnika “Ewoyaa” trebao bi da kompaniji osigura poziciju prvog proizvođača litijuma u Gani. Američka kompanija “Piedmont Lithium” potpisala je ugovor o otkupu polovine proizvedenog litijuma. Kompanija “Leo Lithium” planira da iskoristiti visoke cene i do kraja godine iz rudnika Goulamina u Maliju izvozi dve pošiljke litijuma rude od po 30.000 tona, rekao je izvršni direktor Sajmon Hej.

Prihod će biti iskorišten za razvoj projekta kako bi se omogućila domaća prerada, objasnio je Hej, dodavši da bi prve pošiljke sredinom iduće godine trebale biti isporučene kineskom “Ganfeng Lithiumu”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven − four =