Ne pitaju koliko košta: Evo na šta gastarbajteri i stranci troše novac u Srbiji

Sve više stranaca, ali i naših gastarbajtera koristi svoje godišnje odmore kako bi u Srbiji obavili stomatološke i estetske intervencije

Ove zdravstvene usluge kod nas su, prema rečima stručnjaka, dosta jeftinije nego u inostranstvu. Tako, na primer, ugradnja implantata u Srbiji košta oko 600 evra, a za isti takav zahvat u Nemačkoj neophodno je izdvojiti bar 3.500 evra, odnosno šest puta više. Slično je i sa ugrađivanjem silikona, liposukcijom, fejs-liftingom. Pored naših ljudi iz dijaspore, usluge zdravstvenog turizma u Srbiji koriste i strani gosti iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Kanade, Belgije, SAD… Cveta turizam

Plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov kaže da se poslednjih godina povećao broj pacijenata koji iz inostranstva dolaze u Srbiju na estetske zahvate i ne pitaju koliko košta. 

“Dolazak “pod nož” kod nas je nekoliko puta jeftiniji nego u inostranstvu – u zavisnosti od intervencije, od tri do čak deset puta. Koriste svoje odmore da se poprave i ulepšaju, jer im oko dve do tri nedelje i treba za oporavak. Uglavnom dolaze da povećaju grudi, na korekciju nosa, ušiju, da zategnu lice, čak i da rade liposukciju. Recimo, kod nas uvećanje grudi košta oko 3.000 evra, dok ista ta operacija u Nemačkoj košta 7.400, a u Sloveniji oko 5.000 evra. Masovno dolaze kod nas da povećavaju i usne, što ovde košta oko 300 evra, a u nekim zemljama ide i do 1.000. U zavisnosti od operacije i trajanja oporavka, oni u Srbiji borave od tri dana do tri nedelje. Imaju poverenje u naše lekare, zadovoljni su uslugom, kvalitetom i cenom. Za tri do deset puta manje para, u zavisnosti šta rade, dobiju celokupan tretman”, napominje dr Panfilov. 

Na pitanje kako izgleda boravak stranaca koji su došli zbog zdravstvenog turizma, naš sagovornik otkriva: 

“Nema pravila kada najviše dolaze, ali to je uglavnom u vreme letnjeg odmora, ali i u septembru, oktobru, kao i u dane uoči katoličkog Božića, kada mnogi u Evropi imaju neradne dane. Oni koji zakažu intervenciju ili iznajme hotel sa doručkom ili izaberu da im ordinacija pruži svoje apartmane, koje dodatno plaćaju, kao što je mogućnost na našoj klinici. Tako da kada izađu iz bolnice, narednih dana, dok ne dođu na prvu kontrolu, oni obilaze znamenitosti, uživaju u srpskim specijalitetima, pa im sve to dođe kao neka vrsta odmora i opet je sve to skupa mnogo jeftinije nego sam zahvat u njihovoj zemlji” kaže sagovornik. Pune ruke posla 

Da je ovo postao popularni trend i da u Srbiji cveta zdravstveni turizam, za Informer je potvrdio i oralni hirurg u beogradskoj ordinaciji “Eurodent” Mladen Mandić. 

“Mogu da kažem da imamo pune ruke posla. Najviše ih dolazi iz Belgije, Kanade, Nemačke, Švajcarske, Amerike, Kine, Slovenije, Hrvatske… Tako da, osim gastarbajtera, koji su naše redovne mušterije, dolaze nam i stranci iz celog sveta. Kod nas najčešće ugrađuju implantate i porcelanske mostove, radimo im komplikovane operativne zahvate, izbeljivanje zuba, pravljenje proteza”, priča dr Mandić. 

“Na primer, ugradnja implantata kod nas košta oko 600 evra, dok bi za istu uslugu u Australiji morali da plate 5.000 australijskih dolara, u Belgiji 2.200 evra, a u Nemačkoj čak 3.500 evra”, otkriva dr Mandić za Informer.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × two =