“Ne žele da se bore, ali nemaju izbor”

Ruska vojska regrutuje za borbe u Ukrajini pripadnike specijalnih jedinica Vojske Avganistana, izjavila su danas agenciji AP tri bivša avganistanska generala.

Oni su naveli da je reč o pripadnicima avganistanke vojske koji su se borili zajedno sa američkim snagama i posle haotičnog povlačenja SAD prošle godine pobegli u Iran.

Prema njihovim rečima, Rusi pokušavaju da privuku hiljade nekadašnjih avganistanskih komandosa u “svoju legiju stranaca” ponudama o stabilnim platama od 1.500 dolara mesečno.

Nude im i sigurna utočišta za njih i njihove porodice kako bi izbegli deportaciju u Avganistan u ruke talibana, što bi, kako mnogi smatraju, za njih značilo smrt.

“Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbor”, rekao je jedan od generala, Abdul Raof Arghandival i dodao da se desetine avganistanskih komandosa koji su sada u Iranu, a sa kojima on komunicira porukama, najviše plaše deportacije.

“Kažu mi hajde daj nam neko rešenje. Šta da radimo? Ako se vratimo u Avganistan talibani će nas pobiti”, kazao je on.

Arghandival je naveo da regrutovanje Avganistanaca sprovode pripadnici ruske plaćeničke grupe Vagner.

Drugi bivši general Hibatulah Alizai poslednji komandant avganistanskog generalštaba pre nego što su talibani preuzeli vlast, izjavio je da u regrutovanju pomaže jedan bivši komandant avganistanskih specijalaca koji je živeo u Rusiji i govori ruski jezik.

Za sada se ne zna kolikom broju njih je ruska strana pokušala da priđe, ali je jedan od pripadnika specijalnih jedinica rekao za AP da komunicira preko WhatsApp-a sa oko 400 drugih komandosa koji razmatraju ponude.

On je kazao da se mnogi poput njega plaše deportacije i da su ogorčeni što su ih SAD napustile.

“Mislili smo da su mogli da naprave poseban program za nas, ali niko nije ni pomislio na nas”, rekao je bivši komandos, koji je zatražio da ne bude imenovan jer se plaši za sebe i svoju porodicu.

“Samo su nas sve ostavili u rukama talibana ”, istakao je on.

Komandos je rekao da su njemu ponudili ruske vize za njega, kao i za njegovo troje dece i suprugu koji su još u Avganistanu.

Drugima je ponuđeno produženje viza u Iranu, dodao je on.

Kazao je i da čeka da vidi šta će drugi u WhatsApp grupama odlučiti, ali da misli da će mnogi prihvatiti ponudu.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 4 =