Negativno dejstvo LJUTE hrane!

Iako je konzumiranje ljutih namirnica ponekad bolno iskustvo, ljudi širom sveta i dalje svakodnevno uživaju u njoj.

pixabay.com
pixabay.com

Efekti koje ljuti sos, papričice, ren, biber i ostale ljute namirnice imaju na ljudsko telo kreću se od jako dobrih do vrlo nezgodnih, a u nastavku saznajte koje su sve posledice konzumacije ovog ponekad neshvatljivog začina.

Stimuliše receptore za bol na jeziku

Zbog kapsaicina, glavnog sastojka ljutog sosa, vaša usta veruju da je sos vruć jer se povezuje s čulnim receptorima na vašem jeziku. Isti receptori javljaju vašem mozgu kada, doslovno, gorite!

Zbunjuje mozak

Budući da ovaj receptor na jeziku aktiviraju i vrućina i kapsaicin (ali on sam ne raspoznaje o čemu se radi), uzimanjem ljutog sosa vaš mozak veruje da je temperatura mnogo viša nego što je to zapravo slučaj, odnosno da gorite. Zapravo ne gorite, ali iz nekog razloga vam se sviđa taj osećaj.

Podiže telesnu temperaturu

Ljuti umak podiže vašu tjelesnu temperaturu zbog čega se znojite, postajete crveni (zbog širenja kapilara) a nije retko ni curenje iz nosa. Ne zaboravite, sve je ovo reakcija na potpuno izmišljenu vrućinu.

Povećava dotok krvi u vaš želudac

Receptori za bol na vašem jeziku slični su onima koje možemo da pronađemo i na zidovima želuca, zbog čega konzumacijom ljute hrane možete da osetite grčeve, a ponekad i nagon za odlazak u toalet. Ali, ne brinite, sve ovo zapravo ubrzava vaš metabolizam.

Pojačano lučenje sluzi

Peckanje koje osećate u nosu i na svojoj koži povećavakoličinu pljuvačke koja se stvara u vašim ustima, zbog čega ćete je češće gutati. Međutim, ako želite sa se “ohladite”, led nije rešenje! Kapsaicin nije topljiv u vodi, već preferira ulja i masti, zbog toga su mleko i kisela pavlaka jako efektni u smanjivanju osećaja vrućine.

Pojačava cirkulaciju krvi

Ljuta hrana deluje kao stimulans – povećava dotok krvi u želudac, ubrzava rad srca i generalno daje energiju telu.

Produžava život

Iako osećaj gorenja uglavnom ne traje duže od 15 minuta, neke studije su pokazale kako velika količina vitamina C u kapsaicinu (a možda i sve do sad navedeno) dovode do produžavanja životnog veka među ljubiteljima ljute hrane, barem kod onih koji je konzumiraju četiri puta nedeljno.

 

izvor: alo.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × two =