Nemci okrenuli leđa Ukrajini

Nemačko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da isključuje mogućnost da pošalje u Ukrajinu vojsku iz zemalja članica Evropske unije, javljaju svetski mediji.

 

pixabay.com
pixabay.com

Ova vest dolazi u jeku informacije koja se nedavno pojavila u javnosti, a tiče se toga da šest najvećih država EU, među kojima su Nemačka i Francuska, u julu nisu dale nova bilateralna vojna obećanja zvaničnom Kijevu.

Kako javlja “Politiko”, to se desilo prvi put od kada je počela vojna operacija Rusije u Ukrajini, te je ta vest privukla pažnju javnosti.

“Ovo ukazuje na činjenicu da, bez obzira na istorijske pomake u evropskoj odbrambenoj politici, kada su i Francuska i Nemačka počele da isporučuju oružje Ukrajini, vojna pomoć Kijevu mogla bi da oslabi baš u trenutku kada je Kijev najavio odlučnu kontraofanzivu”, navodi “Politiko”.

Direktor istraživanja na Institutu za svetsku ekonomiju Kilski Kristof Trebeš rekao je za “Politiko” da obim vojne pomoći Ukrajini ima tendenciju opadanja od kraja aprila. “Iako su borbe ušle u kritičnu fazu, nove inicijative za pomoć su presušile”, ocenio je Trebeš.

Ukrajinska ofanziva propala

Takođe, treba napomenuti da je rusko ministarstvno odbrane objavilo u ponedeljak da je propala dugo najavljivana ukrajinska ofanziva u regionu Herson.

Ukrajinske snage pokušale su da napadnu u tri pravca po naređenju predsednika Vladimira Zelenskog, ali nisu uspele, tvrdi Rusija.

Zelenski poručio Rusima: “Bežite”

Sa druge strane, Zelenski je pozvao rusku vojsku da se povuče pred velikom ofanzivom koju je ukrajinska vojska pokrenula kod grada Hersona.

Zelenski je, u noćnom obraćanju, obećao da će ukrajinske trupe goniti rusku vojsku “do granice”, navodi britanska agencija.

“Ako žele da prežive, vreme je da ruska vojska beži. Idtite kući, Ukrajina vraća svoje”, naglasio je Zelenski.

Bajdenova pomoć Ukrajini

Takođe, trebalo bi istaći da je predsednik SAD Džo Bajden objavio, šest meseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, da šalje novu vojnu pomoć Kijevu, vrednu 2,98 milijardi dolara.

Bajden je to saopštio 24. avgusta, odnosno na Dan nezavisnosti Ukrajine.

“Znam da je ovaj dan nezavisnosti gorko-sladak za mnoge Ukrajince, jer su hiljade ubijene ili ranjene, milioni su raseljeni iz svojih domova, i mnogi drugi su postali žrtve ruskih zločina i napada. Ali šest meseci nemilosrdnih napada samo su ojačali ponos Ukrajinaca na njih same, na njihovu zemlju i na 31 godinu njihove nezavisnosti”, kazao je Bajden.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 + 3 =